Nedenler
Kronik biliyer siroza aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi farklı durum neden olabilir:
* Birincil biliyer kolanjit (PBC) :Bu safra kanallarını etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi yanlışlıkla safra kanallarına saldırarak iltihaplanma ve yara izine neden olur.
* İkincil biliyer kolanjit :Bu, safra kanallarının safra taşı, tümör veya enfeksiyon gibi başka bir durumdan kaynaklanan hasarından kaynaklanan bir durumdur.
* Diğer nedenler :Kronik biliyer siroz ayrıca bazı genetik bozukluklar, ilaçlar ve alkol bağımlılığından da kaynaklanabilir.
Belirtiler
Kronik biliyer sirozun belirtileri hastalığın şiddetine göre değişiklik gösterebilir. En sık görülen semptomlardan bazıları şunlardır:
* Sarılık (cildin ve gözlerin sararması)
* Koyu renkli idrar
*Açık renkli dışkı
* Tükenmişlik
* Bulantı ve kusma
* Karın ağrısı
* Kaşıntı
* Kilo kaybı
*Bacak ve ayak bileklerinde şişlik
Teşhis
Kronik biliyer sirozun tanısı kan testleri, görüntüleme testleri ve karaciğer biyopsisinin birleşimiyle konur.
Tedavi
Kronik biliyer sirozun tedavisi yoktur, ancak bu durum ilaçla, yaşam tarzı değişiklikleriyle ve bazen de ameliyatla kontrol altına alınabilir. Tedavi şunları içerebilir:
*İltihap ve kaşıntıyı azaltan ilaçlar
* Enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotikler
* Beslenmeyi iyileştirmek için vitaminler ve takviyeler
* Safra kesesinin alınması veya safra kanalı tıkanıklığının giderilmesine yönelik cerrahi
Prognoz
Kronik biliyer sirozun prognozu hastalığın ciddiyetine ve altta yatan nedene bağlıdır. Bu durum yaşamı tehdit edebilecek karaciğer yetmezliğine yol açabilir. Uygun tedavi ile kronik biliyer sirozlu çoğu insan dolu ve üretken bir hayat yaşayabilir.