* Siroz: Bu, karaciğerin yaralandığı ve hasar gördüğü bir durumdur. Siroza alkol kullanımı, hepatit B, hepatit C ve diğer karaciğer hastalıkları neden olabilir.
* Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD): Bu, karaciğerde yağın biriktiği bir durumdur. NAFLD'ye obezite, tip 2 diyabet ve diğer metabolik bozukluklar neden olabilir.
* Birincil biliyer kolanjit (PBC): Bu, karaciğerdeki safra kanallarının hasar gördüğü bir durumdur. PBC bir otoimmün hastalıktır; bu, vücudun bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması anlamına gelir.
* Primer sklerozan kolanjit (PSC): Bu, karaciğerdeki safra kanallarının yaralandığı ve daraldığı bir durumdur. PSC, sıklıkla inflamatuar bağırsak hastalığıyla ilişkili olan bir otoimmün hastalıktır.
Karaciğer kanseri: Karaciğer kanseri, yeni bir karaciğere ihtiyaç duyulmasının ikinci en yaygın nedenidir. Karaciğer kanserine aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler neden olabilir:
* Siroz: Siroz, karaciğer kanseri için en yaygın risk faktörüdür.
* Hepatit B: Hepatit B, karaciğer kanserine neden olabilen bir virüstür.
* Hepatit C: Hepatit C, karaciğer kanserine neden olabilen bir virüstür.
* Alkol kötüye kullanımı: Alkol kötüye kullanımı karaciğer kanseri riskini artırabilir.
* Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD): NAFLD karaciğer kanseri riskini artırabilir.
* Aflatoksin maruziyeti: Aflatoksin bazı küflerin ürettiği bir toksindir. Aflatoksine maruz kalmak karaciğer kanseri riskini artırabilir.
Diğer nedenler: Birinin yeni bir karaciğere ihtiyaç duymasının birkaç nedeni daha vardır:
* Karaciğer yetmezliği: Karaciğer yetmezliği, karaciğerin artık düzgün çalışamadığı bir durumdur. Karaciğer yetmezliğine aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler neden olabilir:
* Siroz: Siroz karaciğer yetmezliğinin en sık nedenidir.
* Hepatit B: Hepatit B, karaciğer yetmezliğine neden olabilen bir virüstür.
* Hepatit C: Hepatit C, karaciğer yetmezliğine neden olabilen bir virüstür.
* Alkol kötüye kullanımı: Alkol kötüye kullanımı karaciğer yetmezliğine neden olabilir.
* Aşırı dozda ilaç: Aşırı dozda ilaç karaciğer yetmezliğine neden olabilir.
* Metabolik bozukluklar: Metabolik bozukluklar vücudun metabolizmasını etkileyen durumlardır. Metabolik bozukluklar karaciğer hasarına ve karaciğer yetmezliğine yol açabilir.
* Otoimmün hastalıklar: Otoimmün hastalıklar, vücudun bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırdığı durumlardır. Otoimmün hastalıklar karaciğer hasarına ve karaciğer yetmezliğine neden olabilir.
Yukarıda sayılan durumlardan herhangi birine sahipseniz karaciğer nakli adayı olup olmadığınızı doktorunuzla konuşmanız gerekebilir.