1. Epidermis:
Dudakların en dış tabakası, çok katlı yassı epitelden oluşan epidermisdir. Bu katman çevreye karşı koruyucu bir bariyer oluşturarak su kaybının önlenmesine yardımcı olur. Epidermis, cildin sağlamlığına ve sağlamlığına katkıda bulunan yapısal bir protein olan keratin bakımından zengindir.
2. Dermiş:
Epidermisin altında, öncelikle yoğun bağ dokusundan oluşan daha kalın bir tabaka olan dermis bulunur. Dermis dudaklara güç ve destek sağlar ve kan damarlarını, sinirleri, kıl foliküllerini, yağ bezlerini ve ter bezlerini içerir. Yağ bezleri dudakların nemli kalmasına yardımcı olmak için yağ salgılarken, ter bezleri sıcaklığın düzenlenmesine yardımcı olur.
3. Submukoza:
Submukoza, dermis ile kas tabakası arasında yer alan gevşek bir bağ dokusu tabakasıdır. Dudakları besleyen bir kan damarları ağının yanı sıra müsin üreten mukoza bezlerini içerir. Müsin, dudakların nemli ve yağlı kalmasına yardımcı olan bir glikoproteindir.
4. Kas:
Muskularis tabakası dairesel ve uzunlamasına yönde düzenlenmiş iskelet kası liflerinden oluşur. Bu kaslar dudakların gülümseme, büzülme ve büzülme gibi hareketlerine ve ifadelerine izin verir.
5. Mukoza:
Dudakların en iç tabakası, ağız boşluğunu kaplayan nemli, özel bir epitel olan mukozadır. Mukoza, epidermise benzer şekilde çok katlı skuamöz epitelden oluşur ancak daha ince ve daha esnektir. Dudakların çiğneme ve konuşma sırasındaki sürtünme gibi mekanik streslerden korunmasına yardımcı olur.
6. Vermillion Sınırı:
Vermillion sınırı, yüz derisi ile dudakların mukoza zarı arasındaki kırmızımsı pembe geçiş bölgesidir. Saç foliküllerinin ve ter bezlerinin bulunmaması ile karakterize edilir ve kendine özgü rengine katkıda bulunan zengin bir kan damarı ağı içerir.
Bu dokuların benzersiz birleşimi, dudaklara karakteristik görünüm, doku ve işlevsellik kazandırarak yüz ifadesinde, konuşma üretiminde, dokunma ve tat alma duyularında hayati roller üstlenmelerini sağlar.