Prolaktinomada saç dökülmesine çeşitli mekanizmaların katkıda bulunduğuna inanılmaktadır:
Hiperprolaktinemi :Yüksek prolaktin seviyeleri, saç büyümesini düzenleyen hormonların normal dengesini bozabilir. Prolaktin, saç büyümesinin düzenlenmesinde rol oynayan folikül uyarıcı hormon (FSH) ve luteinize edici hormon (LH) gibi diğer hormonların üretimine müdahale edebilir.
Androjen metabolizmasında değişiklik :Prolaktin, erkek özelliklerinden sorumlu olan hormonlar olan androjenlerin metabolizmasını etkileyebilir ve aynı zamanda saç büyümesini de etkileyebilir. Yüksek prolaktin seviyeleri, testosteronun saç büyümesini destekleyen güçlü bir androjen olan dihidrotestosterona (DHT) normal dönüşümünü bozabilir. Bu değişiklik saç derisindeki saç yoğunluğunun azalmasına ve saç dökülmesine neden olabilir.
Bağışıklık sisteminde değişiklikler :Prolaktinoma, artan iltihaplanma da dahil olmak üzere bağışıklık sistemindeki değişikliklerle ilişkilendirilmiştir. Bağışıklık düzensizliği saç köklerini etkileyerek hasara ve saç dökülmesine neden olabilir.
Beslenme eksiklikleri :Prolaktinomalar beslenme yetersizliklerine yol açabilecek hormonal dengesizliklere neden olabilir. Örneğin prolaktinomaya bağlı hipofiz bezi fonksiyon bozukluklarında ortaya çıkabilen tiroid hormonu düşüklüğü saç dökülmesine neden olabilir.
Stres :Hipofiz tümörünün varlığı ve bununla ilişkili semptomlar önemli duygusal strese neden olabilir. Kronik stres, saç büyümesi de dahil olmak üzere çeşitli bedensel süreçleri bozarak saç dökülmesine neden olabilir.
Prolaktinomalı tüm bireylerin saç dökülmesi yaşamadığını ve saç dökülmesinin boyutunun etkilenen bireyler arasında değişebileceğini unutmamak önemlidir. Saç dökülmesi yaşıyorsanız ve olası bir prolaktinoma veya hormon seviyelerinizdeki değişiklikler konusunda endişeleriniz varsa, değerlendirme ve uygun tedavi için bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir.