Sigara dumanını soluduğunuzda akciğerlerinizi aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli kanserojen maddelere maruz bırakırsınız:
* Arsenik
* Benzen
* Kadmiyum
* Formaldehit
* Naftalin
* Tar
Bu kanserojenler akciğerlerinizdeki hücrelere zarar verebilir ve akciğer kanserinin gelişmesine yol açabilir. Ayrıca sigara içmek aşağıdaki durumların riskini de artırabilir:
* Mesane kanseri
* Rahim ağzı kanseri
* Yemek borusu kanseri
* Böbrek kanseri
* Lösemi
* Ağız kanseri
* Pankreas kanseri
* Mide kanseri
* Boğaz kanseri
Sigara içmekten kaynaklanan kansere yakalanma riski, ne kadar çok sigara içerseniz ve ne kadar uzun süre sigara içerseniz artar. Yıllarca sigara içtikten sonra bile sigarayı bırakmak, kansere yakalanma riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
Sigara içmenin sizi kanser riskine sokmasının bazı ek nedenleri şunlardır:
* Sigara dumanı DNA'ya zarar verir. Sigara dumanındaki kanserojenler hücrelerinizdeki DNA'ya zarar verebilir. Bu hasar kanserin gelişmesine yol açabilir.
* Sigara dumanı bağışıklık sistemini zayıflatır. Sigara içmek bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir ve kanser hücrelerine karşı savaşma yeteneğinizi azaltabilir.
* Sigara dumanı iltihabı artırır. Sigara içmek vücutta iltihaba neden olabilir. Enflamasyon kanser için bir risk faktörüdür.
Kansere yakalanma riskinizden endişeleniyorsanız doktorunuzla konuşun. Riskinizi değerlendirmenize ve riskinizi azaltmak için bir plan geliştirmenize yardımcı olabilirler.