Volkanlar tektonik plakaların hareketinden kaynaklanır. İki levha çarpıştığında bir levha diğerinin altına doğru itilir. Yitim adı verilen bu süreç, dalma plakası üzerindeki kayanın erimesine neden olur. Erimiş kaya yüzeye çıkar ve lav olarak patlar.
Üç ana yanardağ türü vardır:
* Volkanları koruyun En büyük ve en yaygın yanardağ türüdür. Lav merkezi bir havalandırma deliğinden düzgün ve yavaş bir şekilde aktığında oluşurlar.
* Stratovolkanlar kompozit volkanlar olarak da bilinir. Lav ve kül katmanları değiştiğinde oluşurlar.
* Kubbe volkanları Lav kolayca akamayacak kadar kalın olduğunda oluşur. Havalandırmanın etrafında birikerek kubbe şeklinde bir tümsek oluşturuyor.
Volkanlar çeşitli şekillerde patlayabilir. Bazı patlamalar patlayıcıdır ve atmosfere kül ve moloz gönderir. Diğerleri daha yumuşaktır ve lavlar havalandırma deliğinden yavaşça akar.
Volkanik patlamaların insan popülasyonları üzerinde yıkıcı etkileri olabilir. Yaygın hasara ve can kaybına yol açabilirler. Ancak volkanlar aynı zamanda Dünya ekosisteminde de önemli bir rol oynamaktadır. İklimi düzenlemeye yardımcı olabilecek ısı ve gazları atmosfere salarlar. Ayrıca tarım ve diğer amaçlar için kullanılabilecek yeni araziler de yaratıyorlar.
Volkanların nedenlerine ilişkin daha ayrıntılı bir açıklamayı burada bulabilirsiniz:
* Yer kabuğu birkaç tektonik plakadan oluşur. Bu plakalar sürekli hareket halindedir ve çarpıştıklarında bir plaka diğerinin altına girmeye zorlanır.
* Dalma plakası Dünya'nın mantosuna batar. Manto, yerkabuğunun altındaki katmandır. Sıcak, erimiş kayalardan oluşur.
* Dalma plakasının mantoya sürtünmesi, dalma plakası üzerindeki kayanın erimesine neden olur. Erimiş kaya yüzeye çıkar ve lav olarak patlar.
* Oluşan volkanın türü magmanın bileşimine bağlıdır. Magma, volkanlardan çıkan erimiş kayadır. Eğer magma akıcıysa kolaylıkla akacak ve bir kalkan volkanı oluşturacaktır. Magma kalınsa havalandırmanın etrafında birikecek ve kubbe volkanı oluşturacaktır.
* Vardağın boyutu patlayan magma miktarına bağlıdır. Küçük bir patlama küçük bir yanardağ oluşturacak, büyük bir patlama ise büyük bir yanardağ oluşturacaktır.
* Volkanlar çeşitli şekillerde patlayabilir. Bazı patlamalar patlayıcıdır ve atmosfere kül ve moloz gönderir. Diğerleri daha yumuşaktır ve lavlar havalandırma deliğinden yavaşça akar.
Volkanik patlamalar insan popülasyonları üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olabilir. Yaygın hasara ve can kaybına yol açabilirler. Ancak volkanlar aynı zamanda Dünya ekosisteminde de önemli bir rol oynamaktadır. İklimi düzenlemeye yardımcı olabilecek ısı ve gazları atmosfere salarlar. Ayrıca tarım ve diğer amaçlar için kullanılabilecek yeni araziler de yaratıyorlar.