1. Travma :Yakın zamanda yanağınızı ısırmak veya keskin bir nesnenin diş etinizi kesmesi gibi diş eti dokunuzda bir yaralanma yaşadıysanız, bu durum kan pıhtılaşmasına neden olabilir. Bu kan pıhtısı diş etinde siyah bir leke olarak görünebilir. Tipik olarak bu tür izler, iyileşme süreci gerçekleştikçe birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolur.
2. Amalgam Dövme :Bu, eski bir diş dolgusundan küçük bir amalgam parçasının diş eti dokusuna gömülmesiyle meydana gelir. Amalgam, geçmişte diş dolgularında yaygın olarak kullanılan gümüş, cıva ve bakır gibi metallerin bir karışımıdır. Amalgam dolgu kırılırsa veya değiştirilirse kazara bir parça diş etine sıkışabilir. Amalgam dövmeler genellikle zararsızdır ve rahatsızlık vermediği sürece tedavi gerektirmez.
3. Melanin Pigmentasyonu :Melanin cildimizin, saçımızın ve gözlerimizin rengine katkıda bulunan bir pigmenttir. Ayrıca diş eti dokusunda da bulunur ve bazen kahverengi veya siyah pigmentasyona neden olabilir. Bu yaygın ve iyi huylu bir durumdur ve herhangi bir sağlık riski oluşturmaz.
4. Ağız Kanseri :Nadir durumlarda diş eti üzerinde aniden ortaya çıkan siyah leke ağız kanserinin işareti olabilir. Ağız kanseri diş etlerinde koyu renkli, renksiz bir yama veya şişlik olarak ortaya çıkabilir. Siyah leke devam ederse, boyutunda veya şeklinde değişiklik olursa veya ağrı veya kanama gibi diğer semptomlarla ilişkiliyse, değerlendirme için bir diş hekimine veya ağız cerrahına başvurmak önemlidir.
Diş etinizde siyah bir leke fark ederseniz, doğru teşhis için diş hekiminizle randevu almanız önerilir. Diş hekimi işareti değerlendirecek, genel ağız sağlığınızı değerlendirecek ve herhangi bir tedaviye veya daha fazla araştırmaya gerek olup olmadığına karar verecektir.