Sintonik optometri, 20. yüzyılın başlarında, renkli lensler kullanarak çeşitli hastalıkları iyileştirebileceğini iddia eden Rusya doğumlu bir optometrist olan Jacob Liberman tarafından geliştirildi. Liberman'ın teorileri, ışığın insan vücudu üzerindeki etkilerini inceleyen eski bilim adamlarının çalışmalarına dayanıyordu.
Sintonik Optometri Nasıl Çalışır?
Sintonik optometristler, ışık renklerinin vücudu çeşitli şekillerde etkileyebileceğine inanırlar:
- Beyin ve sinir sisteminin aktivitesini uyararak veya engelleyerek. Kırmızı ve mavi gibi bazı renklerin beyni uyardığı, yeşil ve mor gibi diğer renklerin ise sakinleştirici etkisi olduğu düşünülüyor.
- Hormon üretimini etkileyerek. Sarı ve turuncu gibi bazı renklerin, ruh halini ve enerji düzeylerini iyileştirebilen serotonin gibi bazı hormonların üretimini arttırdığı düşünülmektedir.
- Hasarlı dokunun iyileşmesini teşvik ederek. Kırmızı ve kızılötesi ışık gibi bazı renklerin hasarlı dokunun iyileşmesini teşvik ettiği ve iltihabı azalttığı düşünülmektedir.
Sintonik Optometri Hangi Koşulları Tedavi Ediyor?
Sintonik optometri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli koşulları tedavi etmek için kullanılır:
- Miyopluk, uzak görüşlülük ve astigmatizma gibi görme sorunları.
- Baş ağrısı ve migren.
- Yorgunluk ve stres.
- Duygudurum bozuklukları.
- Kulak çınlaması.
- Fibromiyalji.
- Uykusuzluk.
- Kronik ağrı.
Sintonik Optometri Güvenli mi?
Sintonik optometri, çeşitli koşullar için güvenli ve etkili bir tedavi olarak kabul edilir. Ancak bunun geleneksel tıbbi bakımın yerini alamayacağını belirtmek önemlidir. Sintonik optometri düşünüyorsanız öncelikle doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.
Sintonik Optometristi Nerede Bulabilirim?
Sintonik optometristler çoğu büyük şehirde bulunabilir. Uluslararası Klinik Sintonik Derneği'nin (ISCS) web sitesini ziyaret ederek yakınınızdaki sintonik optometristlerin bir listesini bulabilirsiniz.