1. Parmaklar, Ayak Parmakları ve Akral Ekstremitelerin Bulunduğu Diğer Bölgeler :Bu bölgeler vücudun diğer bölgelerine kıyasla nispeten zayıf kan akışına sahiptir. Burada epinefrin kullanmak kan akışını daha da kısıtlayan vazokonstriksiyona yol açabilir.
2. Dolaşımın Tehlikeli Olduğu Alanlar :Bir kişinin periferik damar hastalığı veya diyabet gibi kan dolaşımını etkileyen altta yatan rahatsızlıkları varsa, bu bölgelerde epinefrin kullanmak durumu kötüleştirebilir.
3. Vazospazma Maruz Kalan Bölgeler :Penis veya parmaklar (el/ayak parmakları) gibi belirli vücut kısımları, kan damarlarının ani ve şiddetli daralması olan vazospazma daha yatkındır. Epinefrin bu bölgelerde vazospazm riskini artırabilir.
4. Sinirlere Yakın Bölgeler :Epinefrin, belirli sinirlere çok yakın enjekte edilirse doğrudan tahrişe ve potansiyel sinir hasarına neden olabilir. Bu tür alanlardan kaçınmak komplikasyonları önlemek açısından önemlidir.
5. Yerel Cilt Flepleri :Epinefrinin damar daraltıcı etkisi, bu hassas dokulara kan akışını bozarak deri fleplerinin canlılığını ve iyileşmesini tehlikeye atabilir.
6. İskemi Riskinin Yüksek Olduğu Bölgeler :Kan akışının önceden bozulmuş olduğu veya bilinen iskemik koşulların olduğu bölgelerde epinefrinli lokal anesteziklerin kullanılması durumu daha da kötüleştirebilir ve doku hasarına yol açabilir.
7. Raynaud Olgusu :Ekstremitelere kan akışının azalmasıyla karakterize Raynaud fenomeni olan kişiler, etkilenen bölgelere lokal olarak epinefrin almamalıdır.
8. Enfeksiyon Alanları :Aktif bir enfeksiyon bölgesinin yakınında epinefrin kullanmak, bağışıklık hücrelerinin kan akışını engelleyerek vücudun savunmasını sınırlayabilir.
Epinefrin içeren lokal anestezikleri kullanmadan önce sağlık çalışanlarının hastayı ve enjeksiyon bölgesini dikkatle değerlendirmesi önemlidir. Olası komplikasyonları önlemek ve hasta güvenliğini sağlamak için yukarıda belirtilen alanlarda daha az vazokonstriktif alternatifler tercih edilebilir.