Nüfus azalmasının bir örneği, Amerika'nın sömürgeleştirilmesi sırasında Yerli Amerikalıların atalarının topraklarından zorla uzaklaştırılmasıdır. Diğer bir örnek ise Holokost sırasında milyonlarca Yahudinin ve diğer azınlıkların sistematik olarak yok edildiği toplu katliamlardır. Nüfus azalması, 14. yüzyılda Avrupa nüfusunun tahminen %30-60'ını yok eden Kara Ölüm salgını gibi doğal afetlerin bir sonucu olarak da meydana gelebilir.
Nüfusun azalmasının önemli sosyal, ekonomik ve politik sonuçları olabilir. Örneğin, işgücü kıtlığına, ekonomik gerilemeye ve siyasi istikrarsızlığa yol açabilir. Aynı zamanda toplumları bozabilir ve kültürel mirasın kaybına yol açabilir.
İşte nüfus azalmasına ilişkin bazı ek örnekler:
- 1994'teki Ruanda Soykırımı yaklaşık 800.000 Ruandalı'nın ölümüne yol açarak ülke nüfusunun önemli ölçüde azalmasına neden oldu.
- Çin hükümeti, 1979'dan 2015'e kadar nüfus artışını kontrol altına almayı amaçlayan Tek Çocuk Politikasını uyguladı. Sonuç olarak, Çin'in nüfus artış hızı bu dönemde önemli ölçüde azaldı.
- 1986 yılında yaşanan Çernobil felaketi, yüksek düzeydeki radyasyon nedeniyle çevredeki alanların boşaltılmasına ve terk edilmesine yol açarak, etkilenen bölgedeki nüfus yoğunluğunun azalmasına neden olmuştur.