Örneğin küf, özellikle alerjisi veya astımı olan kişilerde solunum problemlerine neden olabilecek alerjenler ve tahriş edici maddeler üretebilir. Bazı küf türleri insan sağlığına zararlı toksik maddeler olan mikotoksinleri de üretebilmektedir.
Suyun zarar verdiği ortamlarda gelişen bakteriler de sağlık riskleri oluşturabilir. Örneğin Lejyoner hastalığına neden olabilen Legionella bakterileri durgun su kaynaklarında çoğalabilir. Duş başlıklarından veya soğutma kulelerinden gelen kirli su damlacıklarına maruz kalmak solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilir.
Ancak, su hasarının varlığının tek başına otomatik olarak ciddi bir sağlık tehlikesi anlamına gelmediğini unutmamak önemlidir. Mikroorganizmaların türü ve konsantrasyonu ile sudan zarar gören bölgenin genel durumu, insan sağlığına yönelik potansiyel risklerin belirlenmesinde çok önemli faktörlerdir. Sudan etkilenen alanların uygun şekilde temizlenmesi, havalandırılması ve kurutulması, önemli mikrobiyal büyümenin önlenmesine ve ilgili sağlık sorunlarının azaltılmasına yardımcı olabilir.
Evinizde veya iş yerinizde önemli miktarda su hasarıyla karşılaşırsanız, mikrobiyal kirlenmeyle ilişkili sağlık risklerini en aza indirmek için sorunu derhal gidermeniz önerilir. Potansiyel sağlık tehlikelerini azaltmak amacıyla alanın uygun şekilde temizlendiğinden ve işlendiğinden emin olmak için su hasarı onarımı ve küf giderme konusunda uzmanlaşmış profesyonellere danışmayı düşünebilirsiniz.