1. Hücre Gövdesi (Soma) :Hücre gövdesi nöronun ana kısmıdır ve genetik materyali (DNA) barındıran hücre çekirdeğini içerir. Hücre gövdesi gelen sinyalleri birleştirir ve çıkış sinyallerini üretir.
2. Dendritler: Dendritler, diğer nöronlardan sinyal alan nöronun kısa, dallanan uzantılarıdır. Elektrik sinyallerinin hücre gövdesine alınmasından ve iletilmesinden sorumludurlar.
3. Akson: Akson, sinyalleri hücre gövdesinden diğer nöronlara, kaslara veya bezlere ileten uzun, ince bir çıkıntıdır. Her nöronun tipik olarak birden fazla akson terminaline yayılan bir aksonu vardır.
4. Akson Terminalleri (Sinapslar): Akson terminalleri aksonların sonunda bulunan özel yapılardır. Bir sinaps (iki nöron arasındaki bağlantı) üzerinden diğer hücrelere sinyal ileten kimyasal haberciler olan nörotransmiterlerin salınmasından sorumludurlar.
5. Miyelin Kılıf: Pek çok nöronda akson, yalıtkan bir tabaka görevi gören miyelin kılıfıyla kaplıdır. Miyelin akson boyunca sinyallerin iletimini hızlandırır.
6. Ranvier Düğümleri: Bunlar akson boyunca miyelin kılıfındaki küçük boşluklardır. Bunlar, sıçramalı iletim olarak bilinen bir süreçte elektriksel uyarıların bir düğümden diğerine "atlaması" nedeniyle daha hızlı sinyal iletimine izin verir.