1. Zeus ve Leto'nun oğlu: Apollon, tanrıların kralı Zeus ile Titan Leto'nun oğludur. Leto, Apollon ve kız kardeşi Artemis'e hamileyken Zeus'un karısı Hera kıskanıp onun peşine düşer. Leto, yüzen Delos adasına ulaşana kadar doğum yapacak bir yer bulamadığı için dünyayı dolaştı. Apollon Delos'ta doğdu ve ada onun için kutsal hale geldi.
2. İyileştirme Güçleri: Apollon sıklıkla şifa ve tıp tanrısı olarak tasvir edilir. İyileştirme sanatıyla tanınır ve doktorların ve doktorların koruyucusu olarak kabul edilir. Antik Yunan'da hastalıkların tedavisi için Asklepieia veya şifa tapınakları olarak bilinen Apollon'a adanmış tapınaklar kurulmuştu.
3. Asklepios ve Şifa Kültü: Apollon'un oğlu Asklepios, babasının iyileştirme yeteneklerini miras aldı ve Yunan mitolojisinde ünlü bir doktor oldu. Asklepios, modern tıpta hala kullanılan şifa sembolü olan, yılana dolanmış asayla ilişkilendirilir. Daha sonra şifa ve tıp tanrısı olarak tanrılaştırıldı.
4. Delphi'deki Oracle: Apollon'un en ünlü kehaneti, Apollon'un rahibesi Pythia'nın kehanetleri ilettiği Delphi'deydi. Sağlık ve şifa da dahil olmak üzere çeşitli konularda rehberlik isteyen insanlar kehanete başvururdu.
5. Şifa Ritüelleri ve Tapınaklar: Antik Yunan dininde Apollon’a adanan tapınaklarda şifa ritüelleri yapılıyordu. Bu ritüeller arasında arınma törenleri, tanrılara adak, dualar ve bireylerin rüyalar yoluyla ilahi şifa veya rehberlik alma umuduyla tapınakta uyuyacağı kuluçka dönemi yer alıyordu.
6. İlahi Hekim ve Koruyucu: Apollon'un şifacı olarak rolü, insanları hastalıklardan ve vebalardan korumaya kadar uzanıyordu. Salgınları önleme ve bireylerin ve toplulukların sağlığını koruma gücüne sahip olduğuna inanılıyordu.
Modern tıp ve bilimsel anlayış antik çağlardan bu yana önemli ölçüde gelişirken, Apollon'un şifayla olan ilişkisi, adının hastanelerde ve tıbbi kurumlarda kullanılması gibi çeşitli bağlamlarda kültürel ve sembolik önem taşımaya devam ediyor.