|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | alternatif Tıp | Diğer Alternatif Tıp
Sağlığı ve Hastalıkları

Rapamisin ilaç olarak ne işe yarar?

Rapamisin Nakil hastalarında organ reddini önlemek için immünsüpresif ilaç olarak kullanılan bir makrolid antibiyotiktir. Ayrıca hayvan çalışmalarında anti-kanser, anti-aging ve nöroprotektif etkilere sahip olduğu da gösterilmiştir.

İmmünsüpresyon

Rapamisin, vücudun bağışıklık tepkisi için önemli olan T hücrelerinin aktivasyonunu engelleyen güçlü bir bağışıklık baskılayıcı ilaçtır. Bu, vücudun nakledilen organa saldırmasını önlemeye yardımcı olabileceğinden, nakil sonrasında organ reddini önlemede faydalı olur.

Anti-kanser etkileri

Rapamisinin çeşitli hayvan çalışmalarında kanser önleyici etkilere sahip olduğu gösterilmiştir. Kanser hücrelerinin büyümesini engellediği, apoptozu (hücre ölümü) tetiklediği ve tümörlerin büyümesi için ihtiyaç duyduğu yeni kan damarlarının oluşumunu önlediği bulunmuştur.

Yaşlanma karşıtı etkiler

Rapamisinin ayrıca hayvan çalışmalarında yaşlanma karşıtı etkilere sahip olduğu da gösterilmiştir. Farelerin ömrünü uzattığı, sağlık sürelerini iyileştirdiği ve yaşa bağlı hastalıkların görülme sıklığını azalttığı bulunmuştur.

Nöro-koruyucu etkiler

Rapamisinin ayrıca hayvan çalışmalarında nöroprotektif etkilere sahip olduğu gösterilmiştir. Nöronları hasardan koruduğu, hafızayı ve öğrenmeyi geliştirdiği, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini azalttığı bulunmuştur.

Rapamisin, çok çeşitli potansiyel terapötik uygulamalara sahip, umut verici bir ilaçtır. Ancak insanlarda güvenliğini ve etkinliğini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Kullanımlar

Rapamisin, nakil hastalarında organ reddini önlemek için kullanılır. Ayrıca böbrek kanseri ve lösemi gibi bazı kanser türlerinin tedavisinde de kullanılır.

Yan etkiler

Rapamisinin en sık görülen yan etkileri şunlardır:

* Ağız yaraları

* İshal

* Mide bulantısı

* Kusma

*İştah kaybı

* Kilo kaybı

* Tükenmişlik

* Baş ağrısı

* Deri döküntüsü

*Enfeksiyon riskinin artması

Önlemler

Rapamisin, kendisine veya diğer makrolid antibiyotiklere alerjisi olan kişiler tarafından alınmamalıdır. Karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde de dikkatli kullanılmalıdır.

İlaç etkileşimleri

Rapamisin, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi başka ilaçla etkileşime girebilir:

* Siklosporin

* Takrolimus

* Sirolimus

* Everolimus

* Rifampin

* Fenobarbital

* Karbamazepin

* Fenitoin

* St. John's wort

Rapamisine başlamadan önce aldığınız tüm ilaçları doktorunuza bildirmeniz önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]