1. Hastayı siprofloksasin veya diğer ilaçlara karşı aşırı duyarlılık öyküsü açısından değerlendirin. Siprofloksasin, ilaca veya diğer kinolon antibiyotiklere karşı bilinen aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.
2. Temel yaşamsal belirtileri elde edin ve advers reaksiyonun belirti ve semptomlarını izleyin. Siprofloksasin bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi ve döküntü gibi çeşitli advers reaksiyonlara neden olabilir.
3. Siprofloksasini doğru dozda ve sıklıkta uygulayın. Siprofloksasin genellikle 12 saat arayla günde iki kez alınır. Dozaj hastanın yaşına, kilosuna ve böbrek fonksiyonuna bağlı olarak ayarlanabilir.
4. Hastanın bol miktarda sıvı içtiğinden emin olun. Siprofloksasin dehidrasyona neden olabilir, bu nedenle hastanın susuz kalmaması için bol miktarda sıvı içmesi önemlidir.
5. Hastaya olası advers reaksiyonlar, ilaç etkileşimleri ve ilacın doğru şekilde nasıl alınacağı hakkında bilgi verin. Hastalara siprofloksasini bol sıvı ile almaları, antasitler veya süt ürünleri ile birlikte almamaları ve herhangi bir yan etki görüldüğünde doktorlarına bilgi vermeleri gerektiği anlatılmalıdır.
6. Tedavi sırasında ve sonrasında hastayı tendinit, tendinoz ve tendon yırtılması belirti ve semptomları açısından izleyin. Siprofloksasin tendon hasarına neden olabilir, bu nedenle hastaların bu duruma ilişkin herhangi bir belirti veya semptom açısından izlenmesi önemlidir.
7. Hastada tendon ağrısı, şişlik veya hassasiyet gelişirse siprofloksasin kesilmelidir.
8. Hastaya tüm tedavi sürecini tamamlamanın önemini öğretin. Hasta kendini daha iyi hissetse bile direnç gelişimini önlemek için tedavinin tamamının tamamlanması önemlidir.