* Polikistik over sendromu (PCOS) :PKOS doğurganlık çağındaki kadınları etkileyen hormonal bir hastalıktır. Düzensiz adet döngüsü, aşırı kıllanma ve sivilce gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
* Hipotiroidizm: Hipotiroidizm, tiroid bezinin yeterli miktarda tiroid hormonu üretmemesi durumunda ortaya çıkan bir durumdur. Düzensiz adet döngüsü, yorgunluk ve kilo alımı gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
* Hipertiroidizm: Hipertiroidizm, tiroid bezinin çok fazla tiroid hormonu ürettiği zaman ortaya çıkan bir durumdur. Düzensiz adet döngüsü, kilo kaybı ve anksiyete gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
* Cushing sendromu: Cushing sendromu, vücut çok fazla kortizol ürettiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Düzensiz adet döngüsü, kilo alımı ve yüksek tansiyon gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
* Diyabet: Diyabet, vücudun gıdayı enerjiye dönüştürme şeklini etkileyen kronik bir hastalıktır. Düzensiz adet döngüsü, kilo kaybı ve yorgunluk gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
* Hamilelik: Hamilelik ayrıca adet düzensizliğine de neden olabilir. Adet döngüleriniz düzensizse ve cinsel açıdan aktifseniz, hamileliği dışlamak için hamilelik testi yaptırmanız önemlidir.
Yukarıdaki koşullara ek olarak, anormal adet kanamasına aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli başka faktörler de neden olabilir:
* Stres: Stres, düzensiz adet döngülerine yol açabilecek çeşitli hormonal değişikliklere neden olabilir.
* Diyet: Demir ve B12 vitamini gibi bazı besin maddelerinin düşük olduğu bir beslenme, adet düzensizliğine neden olabilir.
* Egzersiz: Aşırı egzersiz düzensiz adet döngüsüne neden olabilir.
* Bazı ilaçlar: Doğum kontrol hapları ve kemoterapi ilaçları gibi bazı ilaçlar adet düzensizliğine neden olabilir.
Anormal adet görüyorsanız, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu dışlamak için bir doktora görünmeniz önemlidir. Doktorunuz sizin için en iyi tedavi yöntemini önerebilir.