İskelet sistemi vücudunuzu desteklemek için çalışır. İskelet çerçeven olmadan hareket edemezsin. İnsanlar omurgalılar, yani kemikli, eklemli (eklemli) endoskeletonlarımız var. Bir endoskeleton beden içinde, büyüdükçe ve geliştikçe destek sunan bir çerçevedir. İskelet sistemi koruma, destek, kan hücresi oluşumu sağlar, mineralleri ve enerjiyi depolar ve harekete yardımcı olur.
Kemikler bağ dokusundan yapılır. Bağ dokusu vücudunuzun her yerinde bulunur ve farklı şekillerde gelir. Kemikler çoğunlukla kollajen fibrillerinden oluşur. Yüzeyleri kalsiyum bileşiklerinden yapılmış özel hücrelerle kaplıdır. Kemiklere yapılarını ve güçlerini veren şey budur.
Kemiklerin içinde lifler ve öğütülmüş madde içeren hücreler vardır. Kemik hücrelerine mikroskop altında bakarsanız, dağılmış küçük taneler bulunur. Hücreler geliştikçe, içindeki kalsiyum bileşikleri kristalleşir. Bu, bildiğimiz kemikler yaratır: kırılmadan büyük bir baskı ve dayanıma dayanabilir. Kalsiyum ve fosfor kemikleriniz içinde depolanır.
İskelet sistemi ile ilgili ilginç bir gerçek, kuvvet ve destek kabiliyetine rağmen kemiklerin içindeki dokunun çok hafif olmasıdır. İskeletlerimiz vücut ağırlığımızın sadece yüzde 18'ini oluşturuyor.
İnsan bir yetişkinin toplam iki yüz altı kemiği vardır. Kemikler canlı organlar olarak kabul edilir, çünkü sinir, kas ve epitel dokusundan ve her şeyi birbirine bağlayan bağ dokusundan oluşurlar. Femurunuz gibi uzun bir kemiğin enine kesitine bakacak olursanız, ortada içi boş bir mil göreceksiniz. Bu merkezi kavite kırmızı veya sarı iliği içerir. Kırmızı yeni üretilen kemik iliğidir. Kemikler yaşlandıkça kırmızı ilik sarıya dönüşür. Bu özel, sarı ilik bir enerji kaynağıdır.
Kemikler içinde trombositlerle birlikte kırmızı ve beyaz kan hücreleri üretilir. Kemik dokularına oksijen ve besin sağlayan kan damarlarını içeren periosteum adı verilen lifli bir kılıf vardır. Kan damarları, besin kanalları adı verilen küçük açıklıklar ile kemiklere girip çıkarlar.
Gelişirken, kemiklerimiz de bizimle birlikte büyür. Hiyalin kıkırdak, daha sonra kemik dokusu ile değiştirilen yanal büyüme üretir. Kemikler, eklemlerin büyümesini sağlar ve bu da kemiklerinizin genişlemesine neden olur. Periosteum yeni kemik dokusunun gizlenmesinden sorumludur.
İskelet sistemi hareket etmemizi sağlayan kaslarla kaplıdır. Bu kaslar kemiklere tendonlarla bağlanır ve genellikle kemiğin bir ucundan diğerine gerilir. Kemikleriniz ve kaslarınız, beyin ve iskelet kasları arasında iletilen bir dizi impuls ve sinyalle birlikte çalışır. Hareket etmek için sinir sistemi kasılması için iskelet kasını gösterir. Kas kasıldığında, bu hareket bağlı kemiğin (veya kemiklerin) izlemesine neden olur.
, , ] ]