Oksijen doygunluğu, vücudun kırmızı kan hücreleri üzerindeki hemoglobinin kırmızı kan hücreleri üzerindeki oksijen taşıma kabiliyetidir. Oksijen seviyeniz, hemoglobin veya SpO2'nizin doygunluğunu ölçen, nabız oksimetresi adı verilen bir cihazla ölçülebilir. Arteriyel kan gazı adı verilen bir kan testi ile de ölçülebilir. Bu test, kısmi karbondioksit basıncının yanı sıra oksijen ve asit baz durumunuz veya pH ve bikarbonat seviyelerini belirler.
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı veya KOAH derin bir etkiye sahip olabilir vücudunuzdaki oksijen doygunluk düzeyinde. KOAH'lı insanlar kronik oksijen eksikliğinden muzdariptir, çünkü hava keseleri veya alveoller artık solunmuş oksijeni barındıramaz. Alveoller çöktü veya sümük ile tıkandı. Bu bozukluğu olan kişiler, vücutta artık nefes alamadığı ve yeterli bir oksijen doygunluk seviyesini koruyamadığı için genellikle ek oksijen kullanırlar.
Pulmoner Dolaşım
Bazı bozukluklar ciğerlerinize ve dolaşımınızı etkileyebilir. oksijen doygunluk seviyenizi etkiler. Pulmoner arterinizin bir veya daha fazla bölümüne seyahat eden bir tıkanıklık veya kan pıhtısı olan bir pulmoner emboli, kemik, ameliyat, hastalık, pulmoner hipertansiyon veya kor pulmonale nedeniyle vücudunuzun herhangi bir yerinden gelebilir. Kalp hastalığı veya akciğer kanseri de pulmoner dolaşımınızı değiştirir ve böylece oksijen doygunluk seviyenizde bir düşüşe neden olur.
Duman Solunum
İtfaiyeciler ve bir yangında sıkışmış insanlar solunum yoluna ve akciğerde duman solunmasına neden olabilir odun yakma, kalın, asitli duman neden olur. Bu duman akciğer dokusunu yakar ve tahrip eder. Ateşi söndürmek için kullanılan su ince bir buhara dönüştüğü için, yanan nefeslerden parçacıkları ve kimyasalları alır ve kişi nefes almak için mücadele ederken ciğerlere taşır. Akciğer dokusu bozulur gibi, artık alveollerin oksijen doygunluğu seviyelerinde ciddi bir düşüş neden oksijen kabul edebilir.
Amfizem
Amfizem kalıcı akciğerlerde hava kesecikleri yapısını değiştirir. Hastalık alveollerin duvarlarını yıkar ve her birinin bir başkasıyla birleşmesine neden olarak daha az ve daha büyük alveoller oluşturur. Bu hasar oksijeni emmek ve karbondioksiti serbest bırakmak için kullanılabilir yüzey alanını azaltır. Hastalık süreci oksijen satürasyon seviyesini değiştirir. Oksijendeki düşme nefes darlığına neden olur çünkü vücudunuz hücrelerinizi beslemek için yeterli oksijen getirmeye çalışırken daha sert ve derin nefes alırsınız. Bu durum ayrıca, solunum çalışmalarının artması nedeniyle kalbin sağ tarafının genişlemesi olan kor pulmonale neden olur.
, , ] ]