Hem fiberglas hem de alçı kalıpları, onları hareketsiz hale getirmek için yaralı uzuvlara uygulanır ve kemiklerin, bağların, tendonların veya kasların, kırılma, burkulma veya çıkık gibi bir yaralanma sonrası iyileşmesini sağlar. Ayrıca ayak yastığı ve diğer konjenital uzuv deformitelerinin düzeltilmesi de dahil olmak üzere cerrahi prosedürlerden sonra uygulanır. Fiberglas genellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde tercih edilen bir malzeme olmasına rağmen, alçı kalıplar hala ortopedik immobilizasyon için kullanılmaktadır.
Kompozisyondaki Farklılıklar
Alçı döküm malzemesi, alçı olarak bilinen doğal olarak oluşan bir alçı tipinden yapılır. Paris, fiber bandajları kaplamak için kullanılır. Fiberglas döküm bandı, poliüretan reçinesi ile kaplanmış dokuma fiberglastan yapılmıştır.
Görünüş Farklılıklar
Bir sıva dökümü pürüzsüzdür ve sadece Paris bandajlarının beyaz beyaz sıvaları mevcut olduğu için daima beyazdır. Bir cam elyafı döküm, doku ve görünümde örülür ve genellikle renklidir. Yaygın fiberglas renklerinde mavi, pembe ve yeşil renkler bulunur. Her iki tipte atma çivisi, keçeli kalemlerle işaretlenebilir ve sık sık imzalanabilir ve süslenebilir.
Ağırlık, Dayanım ve Dayanıklılık Farklılıkları
Fiberglas kalıplar alçı kalıplardan daha hafif ve daha güçlüdür. Ayrıca su hasarlarına ve aşınmaya karşı daha dirençli olduklarından daha uzun süre dayanırlar. Bununla birlikte, bir fiberglas döküm ile özel bir su geçirmez astar kullanılmadığı sürece, her iki tipte su geçirmez değildir.
Porozite, Kuruma Süresi ve Esneklik
Fiberglas sıvadan daha gözeneklidir, bu yüzden fiberglas döküm sık sık giymek daha rahat. Ek olarak, bir cam elyafı alçı sıva dökümü için 48 saate kadar aksine kuruma 30 dakika ila iki saat sürer. Bununla birlikte, alçı, cam elyafından daha kolaydır.
Alçı, cam elyafından daha ucuzdur. Bazı sigorta planları cam elyaf dökümünün maliyetini karşılamayabilir.