|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Hafızaya ve Demans Sorunlarına Sebep Olan İlaçlar

İki ana hafıza şekli, bildirimsel hafıza ve işlemsel hafızadır. Beyanname hafızası geçmiş olayların ve gerçeklerin hafızasıdır, oysaki prosedür hafızası, bisiklet sürmenin hafızası gibi rutin temelli işlemlerin nasıl gerçekleştirileceğinin hafızasıdır. Eğlence ve reçeteli ilaçlardan en kolay etkilenen hafıza tipi kısa süreli bildirim hafızasıdır. Reçeteli ilaçların yan etkileri geri dönüşümlü olma eğilimindedir, ancak bilişsel yetenekleri zayıflatan ilaçların kullanımı bazı durumlarda kalıcı hasara neden olabilir.

Anti-Anksiyete İlaçları

Anti-anksiyete ilaçları benzodiazepin sınıfı kısa süreli hafıza kaybına neden olabilir. En çok endişe için reçete edilen benzodiazepinler alprazolam ve diazepamdır. Xanax markası altında satılan Alprazolam, başlangıçta bir uyku ilacı olarak geliştirildi, ancak şimdi esas olarak aksiyolitik etkileri için reçete edildi. Valium markası altında satılan Diazepam, öncelikle antikonvülsan ve anti-anksiyete önleyici ilaç olarak belirtilen kas gevşeticidir. Benzodiazepinler, beyin engelleyici nörotransmitter GABA'nın etkilerini arttırdığı için, bu sınıftaki ilaçlar, hafıza fonksiyonları da dahil olmak üzere, nörolojik fonksiyonları yavaşlatır, Mart 2002 tarihli "Bilinç ve Biliş" konulu bir araştırma ekibini rapor eder.

Sleeping Pills

İmidazopiridinler sınıfındaki uyku hapları arasında zolpidem, zopiklon ve zalepon bulunur. Benzodiazepinler gibi, imidazopiridinler GABA reseptörüne bağlanır. Etki mekanizması farklıdır, ancak sonuç aynıdır. Önleyici kimyasal GABA'nın etkisini arttırırlar, böylece beyin fonksiyonlarını yavaşlatırlar. Ambien markası altında satılan Zolpidem, bu sınıfta en çok reçete edilen ilaçtır. Bu uyku hapı, şiddetli amnezi, uyku yeme ve diğer zombi benzeri davranışlarla sonuçlanabilir, Ekim 2007 sayısında "Klinik Uyku Tıbbı Dergisi" nde bir çalışma yayınladı.

Anestezi ve İndükleyen İlaçlar düşürücü ilaçlar barbitüratlar, etomidat, propofol ve ketamindir. Büyük dozlarda, bu ilaçlar bilinç kaybına neden olur. Bazıları da ağrıyı hafifletir. İlaçlar genel olarak genel anestezi, ölüm cezası ve aktif ötenazide kullanılır. Düşük dozlarda sakinleştirici görevi görürler. Benzodiazepinler ve imidazopiridinler gibi, anestezi indükleyen ilaçların çoğu GABA nörotransmitterinin geciktirici etkilerini arttırır. Diğerleri, uyarıcı NMDA reseptörüne uyarmadan bağlanır, böylece nöron sinyallerinin transferini yavaşlatır. "Nature Neuroscience" dergisinin Ekim 2002 sayısında yayınlanan bir incelemeye göre bilişsel geriliğe neden olabilir.

Kolesterol Düşürücü İlaçlar , kolesterol ve kan dolaşımından LDL kolesterol alımını arttırın. Yüksek kan konsantrasyonlarında, LDL kolesterol kan damarlarının daralmasına, felçlere ve kalp krizlerine neden olabilir. Araştırmacılar statinlerin hafıza kaybını azaltmaya yardımcı olup olmadığına ya da bunun için bir tetikleyici olup olmadığına katılmıyorlar, "Bugün Nöroloji" nin Mart 2008 sayısında yayınlanan bir derleme makalesini yazıyorlar. Beyindeki kan damarlarının daralması bilişsel sorunlara neden olabilir. Ancak bazı vaka çalışmaları, statinlerin demansın ilerlemesini hızlandırabileceğini göstermektedir.

Sokak Uyuşturucu

Sokak uyuşturucuları tipik olarak sakinleştirici veya uyarıcı ajanların saf türlerindendir. Saf olmayan ilaçlar, bilişsel fonksiyonları bozabilecek ilave ilaçlar içerebilir. İlave bileşenlerin potansiyel yan etkilerine ek olarak, aktif bileşenlerin kendileri hafıza kaybını ve diğer bilişsel sorunları tetikleyebilir. Sınıflardaki sakinleştiriciler yukarıda açıklanmaktadır ve eroin, morfin ve kodein gibi opioidler nörolojik sistemin gecikmesine neden olmaktadır. Beynin dopamin, serotonin ve norepinefrin düzeylerini yükselten amfetaminler, kokain ve Ecstasy gibi uyarıcıların uzun süreli kullanımı, tolerans nedeniyle bilişsel bozulmaya neden oluyor, Şubat 2010 tarihli “Psikofarmakoloji Dergisi” konulu bir araştırma ekibini bildirdi.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]