Diş hekimleri bir sebepten dolayı çok fazla şeker yemeye veya içmeye karşı uyarırlar. Şeker sadece dişlerinize değil diş etlerinize de zarar verir. Diş etleriniz boğaz şekeri yiyorsa, dişçi koltuğunda korkak, uzun süre kalmasını gerektiren ciddi bir durumunuz olabilir.
Şeker ve Dişler
Ne zaman şeker yersen, plakla temas eder. Dişleriniz ve diş etlerinizde asidin en az 20 dakika dişlerinize zarar vermesine neden olun. Bu, diş çürümesine neden olabilir, çünkü asit diş minesini uzaklaştırır; o zaman oyuklar alırsın. Zamanla diş eti hastalığı dişeti iltihabına maruz kalabilirsiniz.
Dişeti iltihabı
Plak dişleriniz üzerinde iki gün veya daha uzun süre kalırsa, plak sertleşir ve diş çizginizde tartar oluşturur. Ne kadar iyi fırçalarsanız veya diş ipi temizlerseniz, tartarı çıkaramayabilirsiniz. Sonunda, tartar diş etlerinizi tahriş eder ve dişeti iltihabı belirtileri göstermeye başlarsınız. Diş etleriniz kırmızı, şişmiş ve ağrılı olabilir ve hatta kanamaya bile neden olabilir. Şeker yemek belirtilerinizi kötüleştirebilir.
Diyet
Dişeti iltihabını ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan diş etlerini önlemek için, Amerikan Diş Hekimliği Birliği, ABD Tarım Bakanlığı'nın besin piramidi rehberlerine dayanarak, sağlıklı bir diyet sürdürmenizi önerir. Diyetinizde her zaman bir miktar şeker olacak, çünkü meyve ve sebzeler gibi sağlıklı besinler bile bir miktar şeker içerir. Ancak, tatlı ve atıştırmalıklardaki “kötü” şekeri geri alabilirsiniz. ADA, porsiyon başına 11 çay kaşığı kadar şeker içerebilecek alkolsüz içecekleri ortadan kaldırır. Bol miktarda su için ve eğer sağlıklı beslenmenize yardımcı olacak bir yiyecek günlüğü tutunuz.
Tedavi
Dişeti iltihabını kendi başınıza tedavi edemezsiniz. Diş hekiminiz plak ve zifti gidermek için size kapsamlı bir temizlik verecektir. Temizliği diş etlerinde özellikle ağrılı bulabilirsin. Diş eti şişmesini azaltmak için antienflamatuar ilaçlar alabilirsiniz. Temizlemenizden sonra şeker alımınızı sınırlandırmalı ve iyi ağız hijyeni uygulamalısınız. Diş ipini kullanın ve antiseptik bir ağız kullanın, en az günde bir kez durulayın. ADA onay mührünü taşıyan bir diş macunu ile günde en az iki kez fırçalayın. Şekerli bir yiyecek veya içecek içtikten hemen sonra dişlerinizi fırçalayın.
Uyarılar
Dişeti iltihabını erken yakalarsanız, diş etleriniz hala ağrıyor olsa da doktorunuz bir ofis ziyaretinde tedavi edebilmelidir. iki hafta kadar. Bununla birlikte, tedavi edilmeyen diş eti iltihabı, diş kaybına neden olabilecek ve kalp krizi ve felç riskini artıran periodontite yol açar. Periodontitis, hamile bir kadının erken doğum yapma riskini de artırır.
, , ] ]