|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Görünüm
Sağlığı ve Hastalıkları

Yüzme Sonrası Dişlerim Ağrıyor

Yüzme havuzları ve diş hassasiyeti arasındaki ilişki onlarca yıldır farkedilmedi. John Snow, 1854'teki kolera salgını sonrasında suyu arıtmak için klor kullanmaya başladı ve klor içeren yüzme havuzlarının sayısı yalnızca ABD'de milyonlarca kişiye ulaştı. Ancak, 1982 kışına kadar “New Jersey Diş Hekimliği Derneği Dergisi” nde yapılan bir araştırma ile, bilim dünyasının yüzme havuzu klorlamanın diş aşındırıcı etkilerine karşı uyarıldığı söylenmedi.

Su Klorlama Kimyası

Çoğu zaman, büyük yüzme havuzları tarafından diş hassasiyetine neden olan klor gazıdır. Yüzme havuzu suyuna girdikten sonra, klor gazı, havuzu temizleyen ancak hassas dişlere katkıda bulunabilecek hidroklorik asit oluşturan klorik aside dönüşür. Klor seviyeleriyle havuzun asiditesi arasında hassas bir denge sağlamak için genellikle yüzme havuzu suyuna serbest klor eklenir. Doğru şekilde yönetilmezse işler yanlış gidebilir ve bu, dişlerinizin incinmesine neden olabilir.

Dental Erozyon Yaygın

Klorun neden olduğu diş erozyonu oldukça yaygındır. Nisan 1986'da, "Amerikan Epidemiyoloji Dergisi", bir Virginian yüzme kulübündeki üyelerin yüzde 39'unun diş erozyonu yaşadığını bildirdi. Yüzücüler, "Amerikan Diş Hekimliği Dergisi" ve "Kanada Diş Hekimliği Birliği Dergisi" tarafından bildirildiği gibi, sadece üç ila dört hafta boyunca yüksek klor içerikli havuzlarda yüzdükten sonra hızlı bir diş erozyonu ve diş hassasiyeti yaşadılar.

Erozyon Riski Faktörler

Hidroklorik asit üretimi nedeniyle diş erozyonu riski daha yüksek olsa da, gaz klorlama büyük havuzlar için ekonomik olarak avantajlıdır ve Çevre Koruma Ajansı tarafından onaylanmıştır. Literatürde bildirilen şiddetli diş erozyonu genellikle gaz klorlu havuz suyu ile uzun süreli diş temasından kaynaklanmaktadır. Yüzme sıklığı da önemliydi, rekabetçi yüzücüler ve haftada birkaç kez yüzenler arasında daha yüksek görülme sıklığı vardı. Daha az sıklıkta veya ara sıra yüzücüler için risk göz ardı edilebilir görünmektedir.

Risk Azaltma Önlemleri

Yüzdükten sonra dişlerinizin yaralanma riskini azaltmak herkesin yardımını gerektirir. Ağzınızı yüzerken mümkün olduğunca kapatarak dişlerinizin zararlı asitlere maruz kalmasını önlersiniz. Havuzunuzun klor seviyesinin bilincinde olmanız ve şüpheniz olduğunda soru sormanız gerekir. Örneğin, ağır bir klor kokusu, klor seviyelerinin yüksek olabileceği ve dişlerinizin zarar görebileceği anlamına gelir. Havuzun asitlik seviyesini kontrol etmek için şeritler almak da dişlerinizi korumak için uzun bir yol olabilir.

Çok Kötü Değil

Sık sık bir yüzücü iseniz, sık sık diş ziyaretleri gibi ek önlemler alın. Dişlerinize koruyucu bir florür kaplama yerleştirin. Şaşırtıcı bir şekilde, bir Hollanda çalışması, nispeten asitli havuzlarda bile çok düşük diş erozyonu bildirmiştir. Olumlu bir kayda göre, yüzme havuzlarının, havuzlarının asitliği ile ilgili günlük kontroller yapmaları beklenir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır