Bebek dişleri genellikle gevşer ve çocukluk döneminde yetişkin dişleriyle değiştirilir. Bu büyüme ve gelişmenin normal bir parçasıdır. Yetişkin dişler gevşerse, bu bir problemdir. Yetişkin dişlerin gevşemesine neden olan koşullar, dişleri ya da kemiği ve her bir dişi ağızda güçlü bir şekilde kök tutan küçük bağ liflerini etkiler. Bu yapılar tehlikeye girdiğinde, dişlerin ne kadar gevşek olduğu durumun ciddiyetine bağlıdır.
Periodontal Hastalıklar ve Enfeksiyon
Periodontal hastalık dişlerin destekleyici yapılarına zarar veren bir diş eti hastalığıdır. Normal olarak, diş ile sağlıklı çevre diş etleri arasında birkaç milimetre boşluk vardır. Diş fırçası kılları ve diş ipi temiz olmalarını sağlamak için bu küçük alanlara süpürülebilir. Periodontal hastalık aktif olduğunda, bu boşluklar bakteri sıkışıp kaldığında derin ceplere dönüşür. Bu cepler normal diş fırçalamanın etkili bir şekilde temizlenebilmesi için çok derindir.
Bu bakteri ve plak birikimlerinin neden olduğu iltihap, kemiğin ve dişleri yerinde tutan liflerin tahrip olmasına neden olur. Bu, profesyonel tedavi gerektiren ilerleyici bir inflamasyon ve kemik yıkımı döngüsüdür. Bu işlem başladığında, dişler gevşeyebilir ve rahatsız olabilir. Etkilenen dişler kendi başlarına düşebilir veya çıkarılması gerekebilir çünkü artık ağızda stabil kalmaları için yeterli kemik desteğine sahip değildirler.
Ağızda 1 veya daha fazla diş enfeksiyonu da iltihaplara neden olabilir yıkım, dişlerin gevşemesine yol açar. Bu nitelikteki enfeksiyonlar derin tedavi edilmemiş oyukların, tedavi edilmemiş periodontal hastalıkların veya kırık dişlerin bir sonucu olabilir.
Travmatik Kuvvetler
Dişler sürekli travmatik kuvvetlere maruz kalırsa, zamanla gevşeyebilirler. Ağır travmatik kuvvetlerin örnekleri arasında diş taşlama veya sıkma sayılabilir. Sadece 1 diş etrafındakilerden önemli ölçüde daha fazla güç alıyorsa, o diş gevşeyebilir. Ortodontik tedavi aynı zamanda dişler üzerinde kuvvet uygular ve dişlerin hizaya alınmasına izin veren hareketlilik sağlar.
Yaralanma ve Çatlaklar
Travmatik yaralanmalar bir dişi yuvasının içinde birkaç farklı yöne yerleştirebilir . Konumdaki bu değişiklik, kemiği dişin etrafında kırabilir ve dişi yerinde tutan liflere zarar verebilir. Dişin kökü kırılırsa, dişin ağzına maruz kalan kısmı gevşeyebilir.
Kemik Lezyonları
Bazı koşullar çenelerde kemik lezyonlarına yol açabilir. Bu kemik lezyonları kemiği yok edebilir veya genişletip çenenin daha büyük görünmesini sağlayabilir. Kemik lezyonları dişleri yerinden oynatır veya gevşetir ve tümörlere ve lenfoma ve lösemi gibi belirli kanser türlerine bağlanabilir. Düzenli diş muayenelerinde yapılan ağız kanseri taraması ve bir tıp doktoru tarafından yapılan fiziksel muayeneler, iyi huylu ve kötü huylu tümörlerin tespit edilmesinde yardımcı olabilir.
Ne Yapmalı
Gevşek dişler konusunda endişeleriniz varsa ve gerekirse sizi uygun tedavilere yönlendirin. Diş hekiminizi düzenli kontroller için iyi evde bakım ve dikkat ile birleştirerek görmek, güçlü ve sağlıklı bir gülümsemenin korunmasının en iyi yoludur.
, , ] ]