Ulusal Artrit ve Kas İskelet ve Deri Hastalıkları Enstitüsü'ne göre, 11 ila 30 yaş arasındaki kişilerin yaklaşık yüzde 80'i yaşamları boyunca bir noktada akne yaşayacak. Aknenin oluştuğu yaygın bir yer çenedir. Çene sivilce birçok katkıda bulunan faktörlerin neden olabilir.
Sebum
Yağ bezleri denilen bezler yüzünüzün derisinde bulunur. Bu bezler sebum denilen doğal olarak koruyucu bir yağ üretir. Sebum, cildin kurumasını önlemenin önemli bir parçasıdır, ancak akne komedon oluşumuna yol açan fazla miktarda da üretilebilir. Akne komedonları, cildinizin foliküllerini bloke eden ve genellikle siyah nokta veya beyaz nokta olarak adlandırılan fişlerdir.
Deri Hücreleri
yumuşak bir tıkaç oluşturmak için vücudunuzdan kıvrımlı cilt hücreleri. Eski cilt hücreleri, altındaki genç cilt hücrelerine yer açmak için dökülür (dökülür). Bu dökülme süreci, vücudunuzun her yerinde sürekli olarak meydana gelir, bu da sivilcenin herhangi bir zamanda oluşmasını sağlar. Düzenli cilt hücresi dökülmesi, akne periyodik salgınlarına neden olurken, tutarlı olmayan düzensiz cilt hücreleri dökülme, çene üzerinde kronik akne sorunlarına katkıda bulunabilir.
Bakteriler
ayrıca çene üzerindeki akne oluşumunda da rol oynamaktadır. P. acnes bakterileri bir akne komedonuna eklendiğinde, vücut enfeksiyon bölgesine beyaz kan hücreleri göndererek yanıt verir. Bu, beyaz kan hücrelerinin birikmesi ve lezyonun içine irin oluşması gibi, papule veya püstül gibi daha ciddi bir sivilce biçimine dönüşmesine, hafif siyah nokta veya beyaz başlığın oluşmasına neden olabilir.
İltihap
Beyaz olarak çene üzerindeki akne lezyonunda kan hücreleri birikmeye devam eder, bakteri, sebum ve irin etrafındaki dokulara yayılarak iltihaplanmaya neden olabilir. Bu, sivilceyi, sivilce kisti veya nodül gibi daha şiddetli ve acı verici bir formda ilerletir. Enflamasyon büyüdükçe, akne lezyonunun arkasında basınç oluşabilir ve bu da kist veya nodülün patlamasına neden olur. Bu sivilce yara izi dokusu oluşumuna neden olur.
, , ] ]