Sülfatlar, şampuanınız ve saç kreminiz de dahil olmak üzere birçok kozmetik ve temizlik ürününde yaygın olarak kullanılan bir bileşendir. Bazı çalışmalar sülfatları hücre hasarına bağlasa da, Amerikan Toksikoloji Fakültesi Dergisi'ne göre, sülfatlar yüzde 1'in altındaki konsantrasyonlarda veya kısa süre kullanıldığında güvenli kabul edilir.
Sülfatlar Nedir?
Sülfatlar, genellikle sabunlarla ilişkili köpürme etkisine neden olan temizlik ürünlerine bir katkı maddesidir. En yaygın sülfat, çoğu şampuanda ve saç kreminde bulunan sodyum loril sülfattır (SLS). Öncelikle bir köpürtme maddesi olarak kullanıldığında, bir sülfat gresi emülsiyon haline getirmek için suyla bir araya getirerek onu suya dağıtır, böylece yıkanabilir. Sülfatlar ayrıca, suyun yüzey gerilimini azaltan ve şampuanınızın saç ve saç derinizdeki yağ ve sebumu gevşetmesine yardımcı olan bir yüzey aktif madde olarak da işlev görür. Sülfat içeren bir şampuan tipik olarak yaklaşık yüzde 15 konsantrasyona sahiptir.
Sülfatlar ve Cilt Hasarları
SLS, Çevresel Çalışma Grubunun Skin Deep Cosmetics Veritabanına göre "düşük bir tehlikedir" ve bağlanmıştır organ toksisitesine, cilt tahrişine ve ekotoksikolojiye (çevreye veya belirli bir ekosisteme zarar verir). Bununla birlikte, sülfatların, Gıda ve İlaç İdaresi ve Kozmetik İçerik İncelemesi tarafından küçük miktarlarda güvenli olduğu düşünülmektedir. Amerikan Toksikoloji Koleji tarafından yapılan bir dizi testte, yüzde 1'in altındaki konsantrasyonlar veya süreksiz kullanım amaçlı yüksek konsantrasyonların, insanlar için önemli sağlık riski oluşturmadığı; yüksek konsantrasyonlarda, sülfatlar hücresel hasara neden oldu. Uzun süreli maruz kalma ile yüzde 15'lik bir konsantrasyonda, laboratuar fareleri üzerindeki zararlı etkiler cilt tahrişi, depresyon, emek soluma, ishal ve hatta ölümü içeriyordu. Çalışmalar, hasarın daha yüksek konsantrasyonlarda arttığını, ancak şampuanlar gibi süreksiz kullanım için tasarlanan ürünlerde sınırlı olduğunu belirtti.
Sülfatlar ve Kanser Riski
Sülfatların kanserojen olduğu söylenir, ancak bu efsane temelsizdir. 1970'lerde bazı şampuanlar kansere neden olan nitrozaminler içeren farklı bir bileşik olan etanolamin lauril sülfat kullandı. Günümüzde, bu bileşikler kozmetik ürünlerden yasaklanmıştır ve şampuan şişenizde artık bir tehdit oluşturmamaktadır. Amerikan Toksikoloji Koleji ve 2002'de yapılan bir güvenlik değerlendirmesinde bileşiği tekrar ziyaret eden Kozmetik İçerik İnceleme uzman paneline göre, şampuanınızdaki sodyum lauril sülfatların kanserojen özellikleri yoktur. p> Özellikle hassas cildiniz varsa, sülfatlar duyarlılığınızı artırarak tahrişe neden olabilir. Ron Robinson kozmetik uzmanı ve kozmetik uzmanı Glamour'a verdiği demeçte, "Sülfat bazlı şampuanlar saçları etkili bir şekilde temizlese de, uçucu yağların saçlarını soyabilir ve cildi tahriş edebilirler." Saçınızı boyarsanız, sülfatsız şampuanlar, deterjan tarafından sülfat içeren bir şampuanda sıyrılabilen rengin korunmasına da yardımcı olabilir. Sülfat içermeyen şampuanlar köpürmez ve geleneksel bir şampuan gibi köpürmezler, temizlik ürünlerinde sülfatların yaygın olarak kullanılmasını sağlayan estetik bir fark. Bununla birlikte, azaltılmış köpürüğe rağmen, sülfatsız şampuanınızın hala işini yaptığından emin olabilirsiniz.