Bebekler doğduğunda görebilir, dokunabilir, koklayabilir, tadabilir ve duyabilir. Ancak, doğumda tüm duyular eşit olarak gelişmemiştir. Duyusal sistemlerin geliştirilmesi için iki tür girdi gerekir: genetik talimatlar ve çevreden uyarma. Görme dışındaki tüm duyular rahimde uyarılır. Dokunma hissi, rahimde gelişen ilk duyu sistemidir ve muhtemelen doğumda en olgun olanıdır.
Yenidoğanlarda Dokunma Duygusu
Yenidoğanlarda çok gelişmiş bir dokunma hissi vardır. Yenidoğanın doğuştan gelen reflekslerinin çoğu dokunuşla uyarılır. Kundaklama, dokunma hissi nedeniyle yenidoğanları sakinleştirmek için çalışır. Tutma, sallanma ve ritmik vuruş, sakinleşmenin ve bebeklerle bağlantı kurmanın bir yoludur. Dokunmanın ebeveyn-çocuk bağı için temel oluşturması muhtemeldir.
Bebeklerin doğumdan sonraki ilk temasları büyüme ve gelişimlerini etkiler. Cildin cilde temas etmesi - yeni doğmuş bir bebeğin hayatının ilk günlerinde bir çocuğun göğsünde çıplak tutulması - daha büyük uyku organizasyonu ve yenidoğanlarda hareketin düzenlenmesi teşvik edilir, Nisan 2004 tarihli “Pediatri” dergisinde yayınlanan bir çalışmayı sonuçlandırır. Araştırmacılar, aynı zamanda “Pediatri” de yer alan Ocak 2000 tarihli bir çalışma raporuna göre, ciltten cilde temasın yenidoğanlarda ağrıyı azaltabilecek kadar güçlü olduğunu keşfettiler. "Cochrane Sistematik İncelemeler Veri Tabanı" ndan bir Mayıs 2012 tarihli rapor, cilde erken temas eden yenidoğanların daha sıcak olduğunu, daha az ağladığını, anneleriyle daha fazla etkileşime girdiğini ve muhtemelen bebekleri olmayan annelere daha fazla bağlandığını belirtti. bu temas. Annelerde, deriden cilde temas, stresi azaltmaya yardımcı olan ve yapışmayı teşvik eden bir hormon olan oksitosin salınımını teşvik eder. Sarılmalar üzgün veya korkmuş bir çocuğu rahatlatabilir ve sırt masajları ve masajlar aşırı yorgun bir çocuğun sakinleşmesine yardımcı olabilir. Ağustos 2001'de "Erken Çocuk Gelişimi ve Bakımı" bölümünde yayınlanan bir araştırmaya göre, yürümeye başlayan çocuğa yatmadan 15 dakika önce masaj yaptırmanın uyku problemlerini azalttığı gösterilmiştir. Yenidoğanda dokunma hissi, bağlantı kurma, sakinleştirici ve besleyici gelişimi için güçlü bir araçtır.
, , ] ]