İşte meydana gelebilecek insan hakları ihlallerinden bazı örnekler:
* Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı: Kişilerin istemsiz olarak akıl sağlığı tesislerine kabul edilmesi veya burada alıkonulması, özellikle de uzun süreler boyunca veya uygun yasal prosedürler olmadan bu hak ihlal edilmiş olur.
* Gizlilik hakkı: Akıl sağlığı profesyonelleri, hastalarına ilişkin kişisel bilgileri rızaları olmadan paylaştığında, özellikle de bu bilgilerin, bunu bilmeye meşru bir ihtiyacı olmayan üçüncü taraflara ifşa edilmesi durumunda, bu hak ihlal edilmiş olur.
* Ayrımcılığa uğramama hakkı: İnsanlara akıl hastalıkları nedeniyle fırsatlar tanınmadığında veya farklı davranıldığında bu hak ihlal edilmiş olur.
* Sağlık hakkı: Akıl hastalığı olan kişilere ihtiyaç duydukları tedavi verilmediğinde veya onlara uygun veya etkili olmayan tedavi uygulandığında bu hak ihlal edilmiş olur.
* Yasa kapsamında eşit korunma hakkı: Akıl hastalığı olan kişilere diğer vatandaşlarla aynı fırsatlar ve korumalar sağlanmadığında bu hak ihlal edilmiş olur.
Ruh sağlığı tedavilerinde insan hakları ihlalleri bireyler açısından ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Sosyal izolasyona, ayrımcılığa ve hatta fiziksel ve duygusal istismara yol açabilirler. Ayrıca insanların akıl hastalığından kurtulmasını ve tatmin edici bir hayat yaşamasını da zorlaştırabilirler.
Akıl hastalığı olan kişilerin haklarının korunmasının sağlanması önemlidir. Bu, akıl sağlığı mevzuatını güçlendirerek, akıl sağlığı sorunlarına ilişkin farkındalığı teşvik ederek ve akıl hastalığı olan kişilerin haklarını kullanabilmelerini sağlamak için destek sağlayarak yapılabilir.