Bipolar bozukluk mani veya hipomani atakları ve depresyon ataklarıyla karakterizedir. Manik veya hipomanik dönemler sırasında kişiler yüksek ruh hali, artan enerji, düşüncelerde yarış, uyku ihtiyacında azalma, dürtüsel davranışlar ve muhakeme yeteneğinde bozulma yaşayabilir. Depresif dönemler sırasında kişiler düşük ruh hali, aktivitelere ilgi kaybı, iştah veya uyku değişiklikleri, yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü yaşayabilir.
Şizofreni halüsinasyonlar (var olmayan şeyleri görme, duyma veya hissetme), sanrılar (sabit yanlış inançlar), düzensiz konuşma, düzensiz veya katatonik davranışlar ve negatif belirtiler (motivasyon eksikliği, sosyal geri çekilme ve sosyal geri çekilme gibi) gibi semptomlarla karakterizedir. duygusal ifadenin azalması).
Bipolar bozukluk ve şizofreninin bazı genetik ve çevresel risk faktörlerini paylaşabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Örneğin araştırmalar, ailesinde bipolar bozukluk öyküsü olan kişilerin şizofreni geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu ve çocukluk travması yaşayan kişilerin hem bipolar bozukluk hem de şizofreni geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu bulmuştur.
Bipolar bozukluk ve şizofreninin tedavisi tipik olarak ilaç tedavisi ve psikoterapiyi içerir. Bipolar bozukluk semptomlarını yönetmek için duygudurum dengeleyiciler, antipsikotikler ve antidepresanlar gibi ilaçlar kullanılabilir. Antipsikotikler genellikle şizofreni semptomlarını tedavi etmek için kullanılır. Psikoterapi, bipolar bozukluğu ve şizofreni hastalarının semptomlarını nasıl yöneteceklerini ve tatmin edici hayatlar yaşamayı öğrenmelerine yardımcı olabilir.
Bipolar bozukluk veya şizofreni hastası olabileceğinizi düşünüyorsanız, değerlendirme ve tedavi için bir ruh sağlığı uzmanına başvurmanız önemlidir.