1. Sindirim sorunları:Küf, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi mide-bağırsak sorunlarına neden olabilen toksik maddeler olan mikotoksinler üretebilir.
2. Alerjik reaksiyonlar:Bazı kişiler belirli küf türlerine karşı hapşırma, gözlerde kaşıntı ve burun akıntısı gibi hafif semptomlardan nefes almada zorluk, kurdeşen ve şişme gibi daha ciddi semptomlara kadar değişebilen alerjik reaksiyonlar yaşayabilir.
3. Solunum sorunları:Küf sporlarının solunması öksürük, hırıltı, nefes darlığı ve tıkanıklık gibi solunum sorunlarına neden olabilir.
4. Cilt tahrişi:Küf ile temas ciltte tahrişe, kızarıklığa, kaşıntıya ve döküntülere neden olabilir.
5. Nörotoksik etkiler:Bazı küf türleri, sinir sistemini etkileyebilen ve baş ağrısı, baş dönmesi, kafa karışıklığı ve hafıza sorunları gibi semptomlara neden olabilen nörotoksinler üretebilir.
6. Bağışıklık sisteminin baskılanması:Küfe maruz kalmak bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve bireyleri enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı daha duyarlı hale getirebilir.
7. Uzun vadeli sağlık etkileri:Küfe kronik maruz kalma, organ hasarı, solunum yolu hastalıkları ve kanser gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Küf tükettiğinizden veya küfe maruz kalmayla ilgili belirtiler yaşadığınızdan şüpheleniyorsanız doğru teşhis ve tedavi için bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.