- Enfeksiyon: Bakteriyel veya mantar enfeksiyonları iyileşme sürecini yavaşlatabilir ve hatta yaranın iyileşmesini önleyebilir. Enfeksiyon belirtileri arasında artan kızarıklık, şişme, sıcaklık, drenaj ve sarı, yeşil veya kahverengi renk değişikliği ve irin bulunur.
- Diyabet: Şeker hastaları iyileşmeyen yaralara eğilimlidir çünkü kan dolaşımındaki yüksek şeker seviyeleri küçük kan damarlarına, özellikle de uzuvlarda ve ayaklarda bulunanlara zarar verir ve bu da dolaşımın zayıflamasına veya azalmasına neden olabilir.
- Zayıf dolaşım: Kan, yaraları iyileştirmek için gereken oksijeni ve besinleri sağlar. Atardamar hastalığı gibi kan akışını bozan herhangi bir tıbbi durumunuz varsa, yaranın iyileşmesi beklenenden daha yavaş olabilir.
- Beslenme eksikliği: Sağlıklı doku büyümesi ve onarımı için A Vitamini, C Vitamini ve Çinko gibi bazı vitaminler ve besinler gerekli olduğundan, iyileşme için doğru beslenme şarttır. Bu önemli vitamin ve besin maddelerinin eksikliği iyileşme sürecini yavaşlatabilir.
- Altta yatan hastalık: İyileşme bazen altta yatan bir tıbbi durum nedeniyle gecikir. Örnekler arasında Böbrek Hastalığı, Karaciğer Hastalığı, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ve Otoimmün Hastalık yer alır.
- İlaç yan etkileri: Steroidler ve kemoterapi ilaçları da dahil olmak üzere bazı ilaçlar bağışıklık sistemini baskılar. Baskılanmış bir bağışıklık sistemi yara iyileşmesini olumsuz etkileyebilir.
- Sigara içmek: Küçük damarlardaki kan akışını engeller ve yaranızın iyileşmesine yardımcı olacak oksijenin varlığını azaltır.
- Obezite: Aşırı vücut ağırlığı kronik inflamasyona neden olarak yara iyileşmesi gibi hücresel süreçleri engeller.
- İleri yaş: İnsanlar yaşlandıkça iyileşme süreci yavaşlar.