|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Yüksek Tansiyon
Sağlığı ve Hastalıkları

Kan pH'ının basınçla ne alakası var?

Kan pH'ı kan basıncını doğrudan etkiler. Kanın pH'ı düştüğünde (daha asidik hale geldiğinde), kan damarlarının daralmasına neden olur ve bu da kan basıncını artırır. Tersine, kanın pH'ı arttığında (daha alkali hale geldiğinde), kan damarlarının genişlemesine neden olur ve bu da kan basıncını düşürür.

Kan pH'ı ile kan basıncı arasındaki ilişki vücudun renin-anjiyotensin-aldosteron sistemi (RAAS) tarafından düzenlenir. RAAS, kan basıncını ve elektrolit dengesini kontrol etmeye yardımcı olan bir hormon sistemidir. Kanın pH'ı düştüğünde RAAS aktive olur ve bu da renin, anjiyotensin ve aldosteron salınımına neden olur. Bu hormonlar daha sonra kan damarlarının daralmasına ve su ve tuzun tutulmasına neden olarak kan basıncını artırır.

Buna karşılık, kanın pH'ı arttığında RAAS inhibe olur ve bu da daha az renin, anjiyotensin ve aldosteron salınımına neden olur. Bu, kan damarlarının genişlemesine ve su ve tuzun atılmasına yol açarak kan basıncını düşürür.

Bu nedenle kan pH'ı kan basıncının düzenlenmesinde önemli bir faktördür. Normal kan pH'ını korumak genel kardiyovasküler sağlık için çok önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır