Bir virüsün kapladığı alana viral zarf denir. Viral zarf, virüs partikülünü çevreleyen çift katmanlı bir lipit membrandır. Lipid çift katmanlı membran, çift fosfolipid katmanı olan bir fosfolipid çift katmanından oluşur. Fosfolipidler, hidrofilik (su seven) başları dışarı bakacak ve hidrofobik (sudan nefret eden) kuyrukları içe bakacak şekilde düzenlenmiştir. Viral zarf ayrıca lipit çift katmanlı membrana gömülü proteinler olan viral glikoproteinleri de içerir. Viral glikoproteinler, virüsün konakçı hücrelere bağlanma ve girme yeteneğinden sorumludur.
Viral zarf, virüsün konakçı hücreleri enfekte edebilmesi için gereklidir. Lipid çift katmanlı membran, virüsü çevreden koruyan bir bariyer sağlar. Viral glikoproteinler, virüsün konakçı hücrelere bağlanmasına ve girmesine izin verir.
Bazı virüslerin zarfı varken bazılarının yoktur. Zarflı virüsler arasında influenza virüsü, insan bağışıklık yetersizliği virüsü (HIV) ve herpes simpleks virüsü bulunur. Zarfsız virüsler arasında poliovirüs, adenovirüs ve papillomavirüs bulunur.