Herpes simpleks virüsü iki tür cilt enfeksiyonuna neden olabilir:oral herpes ve genital herpes. Uçuk veya ateş kabarcıkları olarak da bilinen oral herpes, dudaklarda, diş etlerinde veya ağız içinde oluşan küçük, sıvı dolu kabarcıklardır. Herpes simpleks tip 2 olarak da bilinen genital herpes, cinsel organlarda benzer kabarcıkların oluşmasına neden olur.
İnsan papilloma virüsü siğiller, plantar siğiller ve genital siğiller de dahil olmak üzere çeşitli cilt büyümelerine neden olabilen 100'den fazla ilgili virüsten oluşan bir gruptur. Siğiller vücudun herhangi bir yerinde büyüyebilen küçük, ten rengi şişliklerdir. Plantar siğiller ayak tabanlarında büyüyen siğillerdir. Genital siğiller cinsel organlarda büyüyen siğillerdir.
Varicella-zoster virüsü iki tür cilt enfeksiyonuna neden olur:su çiçeği ve zona. Suçiçeği, vücudun her yerinde küçük, sıvı dolu kabarcıklardan oluşan kaşıntılı döküntülere neden olan yaygın bir çocukluk çağı hastalığıdır. Zona, su çiçeği geçirdikten yıllar sonra ortaya çıkabilen varicella-zoster virüsünün yeniden aktivasyonudur. Zona, genellikle vücudun bir tarafında meydana gelen ağrılı kabarcıklara neden olur.
Cildin virüs enfeksiyonu belirtileri şunları içerebilir:
* Küçük, içi sıvı dolu kabarcıklardan oluşan döküntü
* Kaşıntı
* Ağrı
* Yanma
* Karıncalanma
* Uyuşukluk
* Zayıflık
Cildin virüs enfeksiyonlarının tedavisi virüsün türüne ve enfeksiyonun ciddiyetine bağlıdır. Tedavi şunları içerebilir:
* Semptomları hafifletmek için reçetesiz satılan ilaçlar
* Reçeteli antiviral ilaçlar
* Lazer terapisi
* Ameliyat
Cildin virüs enfeksiyonlarının önlenmesi şunları içerir:
* Hasta kişilerle temastan kaçınmak
*Ellerinizi sık sık yıkamak
* Seks sırasında prezervatif kullanmak
* HPV ve varicella-zoster virüsü gibi belirli virüslere karşı aşı olmak