Kalp ve solunum sisteminin birlikte nasıl çalıştığına dair daha ayrıntılı bir açıklamayı burada bulabilirsiniz:
1. Kalp, oksijenli kanı dokulara pompalar. Kalbin sol atriyumu akciğerlerden oksijenli kan alır. Bu kan daha sonra kalbin sol karıncığından vücudun ana atardamarı olan aorta pompalanır. Aort, dokulara kan taşıyan daha küçük arterlere ayrılır.
2. Dokular oksijeni kullanır ve karbondioksit üretir. Dokular enerji üretmek için oksijeni kullanır. Bu işlem aynı zamanda atık ürün olarak karbondioksit üretir.
3. Karbondioksit kan dolaşımına yayılır. Karbondioksit dokulardan en küçük kan damarları olan kılcal damarlara yayılır.
4. Karbondioksit taşıyan kan kalbe geri döner. Karbondioksit taşıyan kan kılcal damarlardan geçerek en küçük toplardamar olan venüllere doğru akar. Venüller kanı kalbe geri taşıyan daha büyük damarlarla birleşir.
5. Kalp, karbondioksit taşıyan kanı akciğerlere pompalar. Karbondioksit taşıyan kan kalbin sağ kulakçığına girer. Bu kan daha sonra kalbin sağ karıncığından dışarı ve kanı akciğerlere taşıyan pulmoner artere pompalanır.
6. Akciğerler karbondioksiti uzaklaştırır ve kana oksijen katar. Karbondioksit kandan akciğerlerdeki küçük hava keseleri olan alveollere yayılır. Aynı zamanda oksijen alveollerden kana yayılır.
7. Oksijen taşıyan kan kalbe geri döner. Oksijen taşıyan kan, akciğerlerdeki kılcal damarlardan akciğer damarlarına akar. Pulmoner damarlar kanı kalbin sol atriyumuna geri taşır.
Kalp ve solunum sistemi vücut dokularına oksijen sağlamak ve karbondioksiti uzaklaştırmak için sürekli olarak birlikte çalışır. Bu süreç yaşam için gereklidir.