Zatürreye yakalanma riskinizi azaltmanıza yardımcı olacak bazı yollar şunlardır:
- Aşı olun. Pnömokok aşısı, zatürreye neden olabilecek bazı bakteri türlerinden korunmanıza yardımcı olabilir. Konjuge pnömokok aşısı (PCV13) 2 yaşın altındaki tüm çocuklara ve 65 yaş üstü yetişkinlere önerilmektedir. Pnömokok polisakkarit aşısı (PPSV23) 65 yaş üstü yetişkinlere, belirli kronik sağlık sorunlarına sahip kişilere, ve sigara içen insanlar.
- İyi hijyen uygulayın. Özellikle öksürdükten veya hapşırdıktan sonra ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın. Yıkanmamış ellerle yüzünüze dokunmaktan kaçının.
- Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatın. Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda ağzınızı ve burnunuzu kapatmak için bir mendil veya dirseğinizi kullanın.
- Hasta olduğunuzda evde kalın. Hastaysanız mikropları başkalarına yaymamak için işten veya okuldan evde kalın.
- Yeterince dinlenin. Uykusuz kaldığınızda bağışıklık sisteminiz o kadar güçlü olmaz ve hastalanma olasılığınız artar.
- Sağlıklı bir diyet uygulayın. Sağlıklı bir diyet, bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize ve hastalanma olasılığınızı azaltmanıza yardımcı olabilir.
- Sigara içmekten kaçının. Sigara içmek akciğerlere zarar verir ve onları enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getirir.
- Alkol alımınızı sınırlayın. Aşırı alkol tüketimi bağışıklık sistemine zarar verebilir ve hastalanma olasılığınızı artırabilir.
- Kronik sağlık durumlarınızı yönetin. Diyabet, kalp hastalığı veya akciğer hastalığı gibi kronik bir sağlık sorununuz varsa zatürreye yakalanma riskinizi azaltmak için durumunuzu nasıl yönetebileceğiniz konusunda doktorunuzla konuşun.
- Grip aşısı olun. Grip aşısı, aynı zamanda zatürreye de yol açabilen gribe yakalanmanıza karşı korunmanıza yardımcı olabilir.