1. Sakin Kalın :Sakin olun ve çocuğu da sakin tutmaya çalışın. Panik durumu daha da kötüleştirebilir.
2. Hava Yolunu Kontrol Edin :Çocuğun ağzı ve burnu da dahil olmak üzere hava yolunun açık olduğundan emin olun. Yabancı cisimler varsa bunları dikkatlice çıkarın.
3. Solunumun İzlenmesi :Çocuğun solunum hızını ve düzenini gözlemleyin. Nefes almakta zorlanıyorsanız veya nefes almakta veya nefes vermekte zorluk yaşıyorsanız derhal tıbbi yardım isteyin.
4. Engelleri Temizleyin :Eğer çocuk bir cismi soluduysa ve siz onu görebiliyorsanız, Heimlich manevrası veya sırt vuruşu yaparak cismi temizlemeyi deneyebilirsiniz.
5. CPR'yi yönetin :Çocuğun nefes alması duruyorsa veya nabzı atmıyorsa derhal CPR'ye (Kardiyopulmoner Resüsitasyon) başlayın.
6. Tıbbi Dikkat :Çocuğun durumunda düzelme olmazsa veya solunum probleminin ciddiyetinden emin değilseniz acil servisleri arayın veya çocuğu en yakın hastaneye götürün.
7. Konumlandırma :Çocuğun bilinci açıksa, nefes almasını kolaylaştırmak için onu oturur veya dik pozisyonda konumlandırmaya çalışın.
8. Çocuğun Yanında Kalın :Profesyonel yardım gelinceye kadar çocuğun yanında kalın ve duygusal destek sağlayın. Ne yaptığınızı sakin bir şekilde açıklayın ve onlara güven verin.
9. Tıbbi Tavsiyelere Uyun :Çocuğun altta yatan tıbbi bir durumu veya astımı varsa, sağlık profesyonellerinin daha önce verdiği talimatlara uyun. Varsa reçeteli ilaçları kullanın.
10. Önleme :Kendinizi ve çocuğunuzu potansiyel solunum tehlikeleri ve yutulabilecek küçük nesnelerden kaçınmak gibi önleyici tedbirler konusunda eğitin.
11. İlk Yardımı Öğrenin :Çocuklarda solunum problemlerini içeren acil durumlara hazırlıklı olmak için ilk yardım ve CPR eğitimi almayı düşünün.
Unutmayın, eğer çocuğun durumu kötüleşirse ya da uygun hareket tarzı konusunda emin değilseniz, daima derhal tıbbi yardım isteyin.