Solunum sistemi ve nasıl çalıştığına ilişkin daha ayrıntılı bir açıklamayı burada bulabilirsiniz:
1. Solunum: Nefes alma veya ilham alma süreci diyaframınız ve kaburgalar arası kaslarınız kasıldığında başlar. Diyafram göğüs kafesinin alt kısmında bulunan bir kastır. İnterkostal kaslar kaburgaların arasında bulunur. Bu kaslar kasıldığında kaburgaları yukarı ve dışarı doğru çekerler, bu da göğüs boşluğunun (göğüs kafesinin içindeki boşluk) hacmini artırır. Göğüs boşluğunun hacmi arttıkça hava akciğerlere çekilir.
2. Nefes verme: Nefes verme veya son verme süreci diyaframınız ve kaburgalar arası kaslarınız gevşediğinde başlar. Bu, göğüs kafesinin aşağıya doğru düşmesine izin verir ve bu da göğüs boşluğunun hacmini azaltır. Göğüs boşluğunun hacmi azaldıkça hava akciğerlerden dışarı atılır.
3. Gaz değişimi: Akciğerlerdeki alveoller gaz değişiminin gerçekleştiği yerdir. Havadaki oksijen alveollerden kılcal damarlara yayılır. Aynı zamanda karbondioksit kılcal damarlardan alveollere yayılır.
4. Oksijen taşınması: Kılcal damarlara yayılan oksijen, kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olan hemoglobin aracılığıyla vücuttaki tüm hücrelere taşınır.
5. Karbondioksitin taşınması: Kılcal damarlardan yayılan karbondioksit akciğerlere geri taşınır ve orada nefesle verilir.
Solunum sistemi yaşam için gereklidir. Vücudun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu oksijeni almasını sağlar ve atık ürün olarak üretilen karbondioksiti uzaklaştırır.