Kronik bronşit akciğerlerdeki hava yollarının (bronşların) iltihaplandığı ve aşırı mukus ürettiği bir durumdur. Bu öksürüğe, hırıltıya ve nefes darlığına neden olabilir. Kronik bronşit genellikle sigara içmekten kaynaklanır, ancak aynı zamanda hava kirliliği, alerjiler ve enfeksiyonlar gibi diğer faktörlerden de kaynaklanabilir.
Bronşektazi akciğerlerdeki hava yollarının hasar görmesi ve genişlemesi ile oluşan bir durumdur. Bu öksürüğe, hırıltıya, nefes darlığına ve büyük miktarlarda mukus üretimine neden olabilir. Bronşektazi sıklıkla enfeksiyonlardan kaynaklanır, ancak aynı zamanda genetik bozukluklar, kistik fibroz ve romatoid artrit gibi diğer faktörlerden de kaynaklanabilir.
Kronik bronşit ile bronşektazi arasındaki temel fark, solunum yollarına verilen hasardır. Kronik bronşitte solunum yolları iltihaplanır ve aşırı mukus üretir. Bronşektazide hava yolları hasar görür ve genişler. Bu hasar enfeksiyon, atelektazi (akciğer çökmesi) ve solunum yetmezliği gibi bir dizi komplikasyona yol açabilir.
Hem kronik bronşit hem de bronşektazi ilaçla, oksijen terapisiyle ve yaşam tarzı değişiklikleriyle tedavi edilebilir. Bazı durumlarda bronşektaziyi tedavi etmek için ameliyat gerekli olabilir.