|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | solunum Bozuklukları
Sağlığı ve Hastalıkları

Suda yaşayan hayvanlarla suda yaşayan olmayanların solunum sistemi arasındaki farklar nelerdir?

Balık ve suda yaşayan böcekler gibi suda yaşayan hayvanlar yaşadıkları suyla gaz alışverişi yaparken, memeliler, kuşlar ve sürüngenler gibi suda yaşayan hayvanlar da hava solur. Solunum sistemleri arasındaki temel farklar şunlardır:

Sudaki Hayvanlar:

1. Solungaçlar: Su hayvanları, solungaç adı verilen, oldukça damarlı ve yoğun bir şekilde kılcal damarlarla (küçük kan damarları) dolu olan özel yapılara sahiptir.

- Solungaçlar genellikle hayvanın vücudunun her iki yanında çiftler halinde bulunur.

- Su solungaçların üzerinden geçer ve sudaki oksijen kılcal damarların duvarları yoluyla kana karışır.

- Kan daha sonra oksijeni hayvanın hücrelerine taşır.

2. Karşı Akım Değişim Sistemi: Suda yaşayan hayvanların solungaçlarında ters akım değişim sistemi bulunur.

- Kılcal damarlardaki kan akışı ile solungaçlardaki su akışı zıt yönlerdedir, bu da oksijen emilimini maksimuma çıkarır.

3. Solunum Pigmentleri: Suda yaşayan hayvanlar genellikle oksijene bağlanan ve kan dolaşımında taşınmasını artıran hemoglobin gibi solunum pigmentlerine sahiptir.

4. Gazların Difüzyonu: Oksijen ve karbondioksit, su ve kan arasındaki konsantrasyon gradyanları nedeniyle solungaç yüzeyleri boyunca difüzyon yoluyla değiştirilir.

5. Az Gelişmiş Akciğerler: Balık gibi bazı suda yaşayan hayvanlar, iyi gelişmiş akciğerlere veya akciğer benzeri yapılara sahip değildir.

Su Dışı Hayvanlar:

1. Akciğerler: Suda yaşayan olmayan hayvanlar, gaz değişimini kolaylaştıran akciğerlere, oldukça dallanmış iç yapılara sahiptir.

- Akciğerler oksijeni emecek ve havadaki karbondioksiti serbest bırakacak şekilde uyarlanmıştır.

2. Trakea ve Bronşlar: Hava akciğerlere trakea (böceklerde) veya trakea (memelilerde ve diğer omurgalılarda) yoluyla girer. Trakea daha sonra havayı akciğerlerin farklı bölgelerine taşıyan daha küçük bronşlara ayrılır.

3. Alveoller: Akciğerlerde gaz değişiminden sorumlu en küçük yapılara alveol adı verilir.

- Alveoller, verimli gaz değişimi için geniş yüzey alanına sahip, küçük, balon benzeri yapılardır.

4. Akciğer Sistemi: Suda yaşayan olmayan hayvanlar, hava geçitleri, akciğerler ve havalandırmayı sağlayan ilgili yapılar da dahil olmak üzere iyi gelişmiş bir akciğer sistemine sahiptir.

5. Nefes Alma ve Nefes Verme: Suda yaşamayan hayvanlar aktif olarak havayı ciğerlerine çeker ve dışarı verir, böylece oksijen ve karbondioksit değişimini kolaylaştırır.

6. Havalandırma: Solunum kasları, havayı içeri almak ve dışarı atmak için akciğerlerin genişlemesini ve geri çekilmesini içeren akciğer havalandırmasından sorumludur.

Solunum sistemlerindeki bu farklılıklar, suda yaşayan ve suda yaşamayan hayvanların kendi yaşam ortamlarına adaptasyonunu ve oksijenin verimli bir şekilde elde edilmesini ve kullanılmasını yansıtmaktadır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]