* Yalancı çok katlı kirpikli kolumnar epitel: Bu tip epitel, havadaki toz, polen ve diğer parçacıkların filtrelenmesine yardımcı olan burun boşluğunda bulunur. Hücrelerin yüzeyindeki tüyler dalga benzeri bir hareketle hareket ederek mukus ve sıkışmış parçacıkları yutulabilecekleri veya balgamla atılabilecekleri boğazın arka kısmına doğru hareket ettirir.
* Kadeh hücreleri: Kadeh hücreleri, mukusun ana bileşenini oluşturan bir glikoprotein olan müsin üreten özel hücrelerdir. Mukus toz, polen ve diğer parçacıkların tutulmasına yardımcı olur ve ayrıca burun boşluğunun nemli kalmasına da yardımcı olur.
Trakea ve bronşlar
* Yalancı çok katlı kirpikli kolumnar epitel: Bu tip epitel aynı zamanda trakea ve bronşlarda da bulunur; burada mukus ve sıkışmış parçacıkların akciğerlere doğru hareket etmesine yardımcı olur. Hücrelerin yüzeyindeki tüyler dalga benzeri bir hareketle hareket ederek mukus ve sıkışan parçacıkları yutulabilecekleri veya balgamla atılabilecekleri yer olan farenkse doğru yukarı doğru hareket ettirir.
* Kadeh hücreleri: Goblet hücreleri ayrıca solunum yollarının nemli kalmasına yardımcı olan müsin ürettikleri trakea ve bronşlarda da bulunur.
Bronşçuklar
* Basit kübik epitel: Bu tip epitel, kanla oksijen ve karbondioksit değişimine yardımcı olan bronşiyollerde bulunur. Bu epiteldeki hücreler ince ve düzdür, bu da gazların kolay yayılmasını sağlar.
Alveoller
* Basit skuamöz epitel: Bu tip epitel alveollerde bulunur ve burada kanla oksijen ve karbondioksit değişimine yardımcı olur. Bu epiteldeki hücreler son derece ince ve hassastır, bu da gazların hızlı difüzyonuna olanak sağlar.