1. İkincil Bakteriyel Enfeksiyon :Bir virüsün neden olduğu soğuk algınlığı bazen ikincil bir bakteriyel enfeksiyona yol açabilir, bu da semptomların uzamasına ve soğuk algınlığının daha uzun sürdüğü hissine neden olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar sarı veya yeşil burun akıntısına, ateşe ve semptomların kötüleşmesine neden olabilir.
2. Alerjiler :Alerjiniz varsa burun akıntısı, tıkanıklık ve hapşırma gibi soğuk algınlığına benzer semptomlara neden olabilirler. Bu belirtileri uzun süredir yaşıyorsanız bunun nedeni soğuk algınlığından ziyade alerji olabilir.
3. Kronik Sinüzit :Kronik sinüzit, sinüslerin iltihaplanıp şişerek burun tıkanıklığı, yüz ağrısı ve baş ağrısı gibi semptomlara yol açtığı bir durumdur. Soğuk algınlığından sonra gelişebilir veya başka faktörlerden kaynaklanabilir.
4. Septum Sapması :Septum deviasyonu, iki burun geçişini ayıran burun septumunun, yani kıkırdak ve kemiğin bir tarafa yer değiştirmesi durumudur. Bu, burun tıkanıklığına, tıkanıklığa ve nefes almada zorluğa neden olabilir ve bu da uzun süreli soğuk algınlığına neden olabilir.
5. Bağışıklık Yetmezliği :Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, vücutlarının enfeksiyonlarla daha az mücadele edebilmesi nedeniyle daha şiddetli veya uzun süreli soğuk algınlığı yaşayabilirler. Bağışıklık sisteminizi etkileyen altta yatan bir tıbbi durumunuz varsa, bu katkıda bulunan bir faktör olabilir.
6. Burun Polipleri :Nazal polipler, burun pasajlarında gelişebilen, burun tıkanıklığına, tıkanıklığına ve diğer soğuk algınlığı benzeri semptomlara neden olabilen küçük, kanserli olmayan büyümelerdir.
Soğuk algınlığınız iki haftadan fazla sürerse, doğru teşhis için bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir. Belirtilerinizi değerlendirebilir, altta yatan nedeni belirleyebilir ve belirtilerinizi hafifletmeye ve uygun iyileşmeyi sağlamaya yardımcı olacak uygun tedaviyi sağlayabilirler.