Yuttuğunuzda, yiyecek ağızdan yemek borusuna farenks adı verilen kaslı bir tüp yoluyla hareket eder. Farenks ağzı yemek borusuna bağlar.
2. Peristaltizm
Yemek borusu, yiyecekleri farenksten mideye taşıyan kaslı bir tüptür. Bunu peristalsis adı verilen bir süreç aracılığıyla yapar. Peristalsis, yiyeceği yemek borusundan aşağıya doğru hareket ettiren bir dizi istemsiz kas kasılmasıdır. Bu kasılmalar sinir sistemi tarafından koordine edilir.
3. Sfinkterler
Yemek borusunun iki sfinkteri vardır; üst yemek borusu sfinkteri (UES) ve alt yemek borusu sfinkteri (LES). UES yemek borusunun üst kısmında, LES ise yemek borusunun alt kısmında bulunur. Bu sfinkterler, yemek borusunun içine ve dışına yiyecek akışını kontrol eden valfler gibi davranır.
4. Mukus
Yemek borusu mukusla kaplıdır. Mukus, yemek borusundan aşağı doğru hareket ederken yiyeceğin yağlanmasına yardımcı olur. Ayrıca yemek borusunun mide asidinin neden olduğu hasarlardan korunmasına da yardımcı olur.
5. Mideye boşalmak
Yiyecek yemek borusunun alt kısmına ulaştığında LES açılır ve yiyecek mideye girer. LES daha sonra mide asidinin yemek borusuna geri dönmesini önlemek için kapanır.