1. Ağız :
- Süreç, dişlerin yiyecekleri daha küçük parçalara ayırdığı ağızda başlar; tükürük ise yiyeceğin nemlendirilmesine ve kayganlaştırılmasına yardımcı olarak yutmayı kolaylaştırır.
2. Yemek borusu :
- Çiğnedikten sonra yiyecek, ağzı mideye bağlayan kaslı bir tüp olan yemek borusundan geçer.
3. Mide :
- Midede yiyecekler çalkalanır ve hidroklorik asit ve enzimler içeren mide sıvılarıyla karıştırılır. Bu enzimler proteinleri parçalamaya ve yiyeceği daha fazla sindirim için hazırlamaya başlar.
4. İnce Bağırsak :
- Kısmen sindirilen yiyecekler, besinlerin emiliminin çoğunun gerçekleştiği ince bağırsağa geçer. İnce bağırsağın iç astarı, besin emilimi için yüzey alanını artıran villi adı verilen küçük parmak benzeri çıkıntılarla kaplıdır.
- Besinler, pankreas ve ince bağırsak zarı tarafından üretilen enzimler tarafından daha da parçalanır. Bu enzimler karbonhidratları, proteinleri ve yağları sırasıyla şekerler, amino asitler ve yağ asitleri gibi daha küçük moleküllere parçalar.
5. Kalın Bağırsak (Kolon) :
- Sindirilmeyen madde ve su kalın bağırsağa geçer. Burada faydalı bakteriler kalan karbonhidrat ve liflerin bir kısmını fermente eder ve parçalar. Atıkların su içeriği emilir ve sonunda katı atık oluşur.
- Atık madde dışkı olarak atılıncaya kadar rektumda depolanır.
6. Emilim ve Taşıma :
- İnce bağırsaktan emilen besinler kan dolaşımıyla vücuttaki çeşitli hücrelere taşınır. Bu besinler enerji üretimi, hücre büyümesi ve onarımı ve diğer hayati vücut süreçleri için kullanılır.
Özetle sindirim sistemi, gıdayı daha küçük bileşenlere ayırmak, temel besin maddelerini absorbe etmek ve sindirim süreci yoluyla atık ürünleri ortadan kaldırmak için çalışır.