İnce bağırsak, proteinlerin sindirilmesinde ve bunların daha sonra vücut tarafından emilip kullanılabileceği amino asitlere parçalanmasında çok önemli bir rol oynar. İnce bağırsakta protein sindirimi süreci birkaç adımdan oluşur:
- Mekanik sindirim: İnce bağırsağın kas duvarları kasılıp gevşer, gıdayı fiziksel olarak daha küçük parçalara ayırır ve enzimatik etki için yüzey alanını arttırır.
- Kimyasal sindirim: Pankreas, proteinleri daha küçük peptitlere parçalayan, proteaz adı verilen enzimleri salgılar. İki önemli proteaz, trypsin ve kimotripsindir. Tripsin öncelikle proteinleri ince bağırsağın alkali ortamında sindirirken, kimotripsin hafif asidik koşullarda en iyi şekilde çalışır.
- Soğurma: Proteinler peptidlere parçalandıktan sonra, ince bağırsağı kaplayan fırçamsı kenar hücreleri tarafından üretilen peptidaz adı verilen enzimler tarafından daha da parçalanırlar. Bu peptidazlar, peptidleri ayrı ayrı amino asitlere böler. Amino asitler daha sonra aktif olarak bağırsak duvarı boyunca kan dolaşımına taşınır.
2. Yağlar:
İnce bağırsak aynı zamanda yağların sindirilmesinde ve bunların vücut tarafından emilip kullanılabilecek yağ asitleri ve gliserole parçalanmasında da hayati bir rol oynar. Yağ sindirimi süreci aşağıdaki adımları içerir:
- Emülsifikasyon: Yağlar suda çözünmez, dolayısıyla yağ sindirimindeki ilk adım onları emülsifiye etmektir. Safra kesesi safra tuzlarını ince bağırsağa salar, bu da yağların daha küçük damlacıklara parçalanmasına yardımcı olur ve enzimatik etki için yüzey alanını arttırır.
- Kimyasal sindirim: Pankreas, yağları yağ asitlerine ve gliserole parçalayan lipaz adı verilen enzimleri salgılar. Yağ sindiriminde rol oynayan ana lipaz pankreas lipazıdır. Trigliseritleri (diyet yağlarının ana formu) serbest yağ asitlerine ve monogliseritlere hidrolize etmek için safra tuzlarıyla birlikte çalışır.
- Soğurma: Yağlar, yağ asitleri ve gliserole parçalandıktan sonra bağırsak duvarına emilir. Yağ asitleri lenfatik sisteme emilirken, gliserol kan dolaşımına emilir.