- Safra Üretimi:Karaciğer, yağların sindirilmesine yardımcı olan yeşilimsi sarı bir sıvı olan safrayı üretir. Safra safra kesesinde depolanır ve gerektiğinde ince bağırsağa salınır. Enzimlerin sindirimi için mevcut yüzey alanını arttırmak için yağları daha küçük damlacıklara bölerek emülsifiye eder.
- Atık Ürünlerin Detoksifikasyonu:Karaciğer, çeşitli atık ürünleri, toksinleri, ilaçları ve alkolü kan dolaşımından metabolize ederek ve uzaklaştırarak detoksifikasyonda çok önemli bir rol oynar.
- Besin Metabolizması:Karaciğer karbonhidratların, proteinlerin ve lipitlerin metabolizmasında rol oynar. Fazla glikozu glikojene (depo formuna) dönüştürür ve kan şekeri seviyesini düzenler. Karaciğer ayrıca proteinleri ve amino asitleri işleyip metabolize eder, bunları enerjiye dönüştürür veya gelecekte kullanmak üzere depolar.
- Besin Depolama:Karaciğer, temel besinler için bir depolama alanı görevi görür. Glikojeni (glikoz), vitaminleri (A, B12, D ve K) ve mineralleri (bakır ve demir) depolar.
- Plazma Proteinlerinin Sentezi:Karaciğer, albümin, pıhtılaşma faktörleri (kanın pıhtılaşması için gerekli) ve kanda hormonlar ve lipitler gibi molekülleri taşıyan taşıma proteinleri dahil olmak üzere çeşitli plazma proteinlerinin sentezlenmesinden sorumludur.
- Amonyak Detoksifikasyonu:Karaciğer, protein metabolizmasının bir yan ürünü olan toksik amonyağı idrarla atılan üreye dönüştürür.
- Kolesterol Metabolizmasındaki Rolü:Karaciğer, kolesterol ve safra asitlerinin sentezinde rol oynar. Kan dolaşımındaki fazla kolesterolü uzaklaştırarak vücuttaki kolesterol seviyelerini düzenler.