- Yağlı ve kızarmış yiyecekler: Kızartılmış gıdalar, yağlı et parçaları ve süt ürünleri gibi yüksek yağlı gıdalar, sindirimi yavaşlatabilir ve mideyi yemek borusundan ayıran alt özofagus sfinkterini (LES) gevşeterek asit reflüsüne neden olabilir.
- Baharatlı yiyecekler: Baharatlı yiyecekler yemek borusunun iç yüzeyini tahriş edebilir ve mide yanması ve asit hazımsızlığı semptomlarını kötüleştirebilir.
- Asidik yiyecek ve içecekler :Turunçgiller ve meyve suları, domates ve domates ürünleri, sirke ve gazlı içecekler gibi yüksek asitli yiyecek ve içecekler birçok kişide asit reflü semptomlarını şiddetlendirebilir.
- Kafein ve alkol: Kafein mide asidi üretimini uyarabilir ve alkol LES'i rahatlatabilir ve bunların her ikisi de asit reflüsüne neden olabilir.
- Çikolata: Çikolata, LES'i rahatlatabilen ve asit reflüsüne katkıda bulunabilen kafein de dahil olmak üzere metilksantinler içerir.
- Sarımsak ve soğan: Bu sebzeler bazı kişilerde tahrişe neden olabilir ve asit reflü semptomlarını kötüleştirebilir.
- Nane: Nane sıklıkla sindirim sorunları için bir çare olarak kullanılsa da, aslında LES'i rahatlatabilir ve asit reflü hastalarında semptomları şiddetlendirebilir.
- Meyve suyu: Meyve suları, özellikle portakal ve greyfurt gibi asitli meyvelerden yapılanlar, asit hazımsızlığı semptomlarını şiddetlendirebilir.
- Yüksek şekerli yiyecekler: Şeker, soda ve tatlılar gibi şekerli yiyecekler asit üretimini ve LES'in gevşemesini destekleyerek asit reflüsüne yol açabilir.
Bu gıdalara karşı bireysel duyarlılığın değişebileceğini akılda tutmak önemlidir. Bir yiyecek günlüğü tutarak ve semptomlarınız ile tükettikleriniz arasındaki kalıpları not ederek tetikleyici yiyeceklerinizi tanımlamanız önerilir. Asit hazımsızlığı veya GERD'nin sık veya kalıcı semptomlarını yaşıyorsanız, doğru teşhis ve tedavi için bir sağlık uzmanına danışın.