1. Kalp Sfinkteri :Yemek borusu ile midenin birleştiği yerde bulunan kalp sfinkteri, yiyeceklerin mideye akışını düzenleyen bir kapakçık görevi görür. Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını önlemek için kapalı kalır.
2. Mide Peristaltizmi :Mide kasları peristaltizm olarak bilinen ritmik kasılmalara maruz kalır. Bu kasılma dalgaları, yiyeceği ince bağırsağa doğru hareket ettirir ve mide sıvılarıyla karışmasını sağlar. Peristalsis ayrıca yiyeceklerin midede ayrılmasına ve sıkışmasına da katkıda bulunur.
3. Rugae :Midenin iç astarında rugae adı verilen çok sayıda kıvrım vardır. Bu kıvrımlar, gıdanın sindirim enzimleriyle temas etmesi için daha geniş bir yüzey alanı sağlar ve gıdanın parçalanma etkinliğini arttırır. Mide boş olduğunda bu kıvrımlar hacminin azalmasına yardımcı olur.
4. Pilor Sfinkteri :Midenin ince bağırsağa çıkışında bulunan pilor sfinkteri, gıdanın mideden salınmasını kontrol eder. Yiyecek kısmen sindirilene ve ince bağırsakta daha ileri işlemler için yeterince asidik olana kadar kapalı kalır.
Bu mekanizmalar toplu olarak mide içeriğinin ince bağırsağa salınmadan önce kontrollü bir şekilde tutulmasını ve işlenmesini sağlar.