|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | sindirim Sağlık
Sağlığı ve Hastalıkları

Yiyecekler ağızdan rektuma nasıl geçer?

Gıdanın sindirim sistemindeki yolculuğu:

1. Ağız: Süreç, yiyeceğin çiğnendiği ve tükürük ile karıştırılarak bolus adı verilen yumuşak bir kütlenin oluşturulduğu ağızda başlar. . Tükürük, karbonhidratları parçalamaya başlayan enzimler içerir.

2. Yemek borusu: Bolus yutulur ve ağzı mideye bağlayan kaslı bir tüp olan yemek borusundan aşağı doğru ilerler. Peristaltik kasılmalar, istemsiz kas hareketleri bolusu aşağı doğru iter.

3. Mide: Bolus, J şeklinde bir organ olan mideye girer. Mide, hidroklorik asit ve proteinleri daha da parçalayan pepsin gibi enzimler içeren mide sıvılarını salgılar. Bolus çalkalanır ve karıştırılır, kimüs adı verilen yarı sıvı bir madde haline gelir. .

4. İnce Bağırsak: Kimus, sindirim sisteminin en uzun kısmı olan ince bağırsağa doğru hareket eder. Burada pankreas, amilaz (karbonhidratlar için), lipaz (yağlar için) ve proteaz (proteinler için) gibi enzimler içeren pankreas sıvıları salgılar. Karaciğer, yağların sindirimi ve emilimine yardımcı olan safrayı üretir. İnce bağırsağın iç astarında villi adı verilen parmağa benzer çıkıntılar bulunur ve microvilli adı verilen minik saç benzeri yapılar Besin emilimi için yüzey alanını arttırır.

5. Kalın bağırsak (kolon): Sindirilmeyen madde ve su ince bağırsaktan kalın bağırsağa geçer. Kolonun birincil işlevi, kalan malzemeden su ve elektrolitleri emmektir. Kolondaki faydalı bakteriler bazı sindirilmeyen maddelerin parçalanmasına yardımcı olur ve bu süreçte gaz üretir.

6. Rektum: Artık katı olan atık madde, kalın bağırsağın son kısmı olan rektuma doğru hareket eder. Bağırsak hareketi sırasında anüsten atılana kadar burada depolanır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır