1. Daha Uzun Sindirim Sistemi:Karada yaşayan hayvanlar, suda yaşayan hayvanlarla karşılaştırıldığında genellikle daha uzun sindirim sistemine sahiptir. Bu artan uzunluk, gıdanın sindirim sisteminde daha fazla zaman geçirmesi nedeniyle besinlerin gıdalardan daha verimli bir şekilde çıkarılmasına olanak tanır.
2. Özel Dişler:Birçok kara hayvanı, farklı yiyecek türlerini işlemek için özel dişler geliştirmiştir. Otçulların bitki materyalini öğütmek için düz azı dişleri bulunurken, etoburların eti parçalamak ve dilimlemek için keskin köpek dişleri ve azı dişleri vardır.
3. Tükürük Bezleri:Tükürük bezlerinin varlığı karadaki yaşam için önemli bir adaptasyondur. Tükürük, ağızda karbonhidratların kimyasal parçalanmasını başlatan amilaz gibi enzimler içerir.
4. Yemek Borusu ve Peristaltizm:Ağzı mideye bağlayan kaslı bir tüp olan yemek borusu, yiyeceklerin taşınmasına yardımcı olur. Peristaltizm, ritmik kas kasılmaları, yiyeceği yemek borusu boyunca ve mideye doğru iter.
5. Gastrik Adaptasyonlar:Karada yaşayan hayvanların midesi, yutulan gıdayı parçalayacak şekilde uyarlanmıştır. Hidroklorik asit ve pepsin gibi enzimler üreterek protein sindirimini başlatır. Mide astarı da daha kalın olduğundan asidik koşullara dayanabilir.
6. İnce Bağırsak ve Villi:İnce bağırsak, besin emiliminin çoğunun gerçekleştiği yerdir. Emilim için yüzey alanını artıran villi, küçük parmak benzeri çıkıntılarla kaplıdır. Villus, emilen besinleri vücudun geri kalanına taşıyan kan damarlarını içerir.
7. Kalın Bağırsak ve Su Emilimi:Kalın bağırsak, kalan gıda maddesinden su ve elektrolitlerin emilmesinden sorumludur. Otçullar gibi bazı kara hayvanları, mikrobiyal fermantasyonun meydana geldiği ve bitki selülozunun sindirimine yardımcı olan çekum veya kolon adı verilen özel yapılara sahiptir.
8. Hindgut Fermantasyonu:İnekler ve koyunlar gibi bazı otçul hayvanlar, arka bağırsak fermantasyonu adı verilen karmaşık bir sindirim sistemine sahiptir. Özel mikroorganizmalar arka bağırsaklarında bulunur ve selülozu ve diğer bitki materyallerini parçalar.
9. Karaciğer ve Safra Kesesi:Karaciğer detoksifikasyon, besin depolama ve safra üretiminde çok önemli bir rol oynar. Safra kesesinde depolanan safra, diyetteki yağların sindirimine ve emilmesine yardımcı olur.
10. Rektum ve Anüs:Rektum, atık maddeleri anüsten dışarı atılmadan önce depolar. Anal sfinkter kasının varlığı, katı atıkların kontrollü bir şekilde ortadan kaldırılmasına olanak tanır.
Bu adaptasyonlar toplu olarak karada yaşayan hayvanların, karasal bir ortamda hayatta kalmak için kritik öneme sahip olan suyu muhafaza ederken ve elektrolit dengesini korurken, besin kaynaklarından besinleri verimli bir şekilde parçalayıp emmesine olanak tanır.