* Hem Down sendromu hem de otizm, kişinin başkalarıyla iletişim kurma ve etkileşim kurma yeteneğini etkileyebilen nörogelişimsel bozukluklardır.
* Hem Down sendromu hem de otizm konuşma ve dil gelişiminde gecikmelere neden olabilir.
* Hem Down sendromu hem de otizm, sosyal ipuçlarını anlamada ve arkadaş edinmede zorluk gibi sosyal becerilerde sorunlara neden olabilir.
* Hem Down sendromu hem de otizm, el çırpma veya sallanma gibi tekrarlayan davranışlarla ilişkilendirilebilir.
* Hem Down sendromu hem de otizm, ışığa, sese veya dokunmaya aşırı duyarlılık veya aşırı duyarlılık gibi duyusal işlem sorunlarıyla ilişkilendirilebilir.
Down sendromu ile Otizm arasındaki farklar
* Down sendromu, 21. kromozomun fazladan bir kopyasının neden olduğu genetik bir bozukluktur, otizm ise genetik ve çevresel faktörlerin birleşiminden kaynaklandığı düşünülen bir spektrum bozukluğudur.
* Down sendromu tipik olarak geniş kafa, kısa boy ve açık ağız gibi karakteristik bir fiziksel görünüme neden olurken, otizmin herhangi bir spesifik fiziksel özelliği yoktur.
* Down sendromu tipik olarak zihinsel engellilikle ilişkilendirilirken, otizm zihinsel engellilikten üstün zekalılığa kadar geniş bir yelpazedeki entelektüel yeteneklerle ilişkilendirilebilir.
* Down sendromu genellikle bebeklik döneminde teşhis edilirken, otizm genellikle erken çocukluk döneminde, yani 2 ila 5 yaş arasında teşhis edilir.
Down sendromu ve otizmin iki farklı bozukluk olduğunu ve Down sendromlu herkesin otizmli olmayacağını ve otizmli herkesin de Down sendromuna sahip olmayacağını unutmamak önemlidir.